ELIZABETH HOLMES

Miljenica Silicijske doline počela služiti zatvorsku kaznu: Radit će za 12 centi po satu

31.05.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Osam godina nakon što je američki startup za testiranje krvi Theranos počeo propadati, njegova osnivačica i posrnula zvijezda Silicijske doline Elizabeth Holmes sada je u zatvoru. Prijavila se u utorak poslijepodne u ženski zatvor minimalne sigurnosti u Bryanu u Teksasu, u kojem će služiti kaznu od 11 godina i tri mjeseca. Osuđena je prošlog siječnja po četiri od 11 točaka optužnice za prijevaru investitora i urotu nakon što se ispostavilo da je Theranos dalekog od onog što je Holmes tvrdila

Bit će to velika promjena za Holmes jer će život na imanju koje iznajmljuje za 13.000 dolara mjesečno zamijeniti malom ćelijom, buđenjem u 6 ujutro i radom za 12 centi po satu, od čega će velik dio otići za isplatu odštete prevarenim investitorima. Američki mediji tvrde da tamošnje zatvorenice s uzbuđenjem iščekuju njezin dolazak, a mnoge se s njom žele i sprijateljiti.

Holmes u zatvor dolazi kao 39-godišnjakinja, a na slobodi ostaje njezin partner William Evans, s kojim ima dvoje djece – sina rođenog u srpnju 2021. i kćer rođenu u veljači ove godine.

Startup Theranos, čija se vrijednost u jednom trenutku procjenjivala na vrtoglavih devet milijardi dolara, Holmes je osnovala prije 20 godina, 2003., kad je s 19 godina napustila Sveučilište Stanford kako bi jurila za svojim snom, pretvarajući se da je izumila revolucionarnu tehnologiju.

Tvrdila je tada da Theranosov stroj pomoću samo jedne kapi krvi iz prsta može pokrenuti niz medicinskih testova. Kao dijete se bojala igle i vađenja krvi, zbog čega je, objašnjavala je ranije, i došla na tu ideju.

Ubrzo je postala miljenicom Silicijske doline, uspoređivali su je sa Steveom Jobsom, a Forbes ju je 2014. godine proglasio najmlađom milijarderkom na svijetu koja je sama stekla bogatstvo s neto vrijednošću od 4,5 milijardi dolara.

Elizabeth Holmes ide u zatvor Izvor: Profimedia / Autor: Mark Felix / AFP / Profimedia

Theranos Inc. obećavao je revoluciju u načinu na koji pacijenti primaju dijagnoze zamjenom tradicionalnih laboratorija malim strojevima predviđenim za korištenje u domovima, ljekarnama, pa čak i na bojnom polju. Ispostavilo se da taj stroj nikad nije funkcionirao, a Holmes je na raznim konferencijama držala inspirativne govore o njegovom uspjehu.

Brzo je privukla ulagače visokog profila i članove uprave, uključujući bivše američke senatore, članove predsjedničkog kabineta i milijardere te izvršne direktore. Iako je Theranos hvaljen zbog potencijala, nikada nije ispunio svoja obećanja.

Da njezina priča 'ne pije vodu', federalni regulatori shvatili su 2015. godine, kad su počeli istraživati Theranos, a sumnje u istinitost njezina poslovanja potaknulo je razotkrivanje The Wall Street Journala. Ključ u bravu Theranos je stavio 2018. godine, a ministarstvo pravosuđa izvijestilo je tada da su za prijevaru i urotu optuženi Holmes i njezin bivši dečko te bivši operativni direktor tvrtke Ramesh Sunny Balwani.

Holmes je prevarila investitore i pacijente preuveličavanjem Theranosovih financijskih podataka i lažnim tvrdnjama. Njezina je obrana govorila da nije bila upoznata s financijskim i tehnološkim problemima tvrtke, a ona je pak tvrdila da ju je Balwani zlostavljao i kontrolirao dok je bila izvršna direktorica, što su njegovi odvjetnici zanijekali.

Elizabeth Holmes Izvor: EPA / Autor: JOHN G. MABANGLO

Na izricanju presude u studenom Holmes je rekla da je 'shrvana' zbog svojih neuspjeha s Theranosom:

'Voljela sam Theranos; to je bilo moje životno djelo. Jako mi je žao. Dala sam sve što sam imala za izgradnju i pokušaj spašavanja naše tvrtke. Posljednjih nekoliko godina svaki dan osjećam duboku bol zbog onoga što su ljudi prošli jer sam ih iznevjerila. Gledajući unatrag, toliko je stvari koje bih napravila drugačije da sam imala priliku. Žalim zbog svojih neuspjeha svakom dijelom svog tijela.'

Prošlog siječnja Holmes je proglašena krivom po četiri točke, a sve su se odnosile na gubitke investitora u Theranosu. Oslobođena je za četiri druge točke, a porota nije mogla donijeti presudu o tri preostale točke. Još uvijek ulaže žalbe na svoju presudu. Njezin bivši partner Balwani u travnju se prijavio u kalifornijski zatvor kako bi započeo služiti svoju skoro 13-godišnju kaznu. U srpnju je osuđen po svih 12 točaka optužnice.

Osim zatvorskih kazni, Holmes i Balwani morali su platiti 452 milijuna dolara odštete žrtvama prijevare, investitorima poput medijskog mogula Ruperta Murdocha te tvrtki Walgreens i Safeway, koje su surađivale s Theranosom.

Fotografije Holmes kako ulazi u savezni zatvor u utorak predstavljaju upozorenje drugim čelnicima u Silicijskoj dolini, a promatrači su dugo upozoravali na ondje prevladavajuću kulturu 'lažirajte dok ne uspijete' (Fake it 'till you make it).