CIGARETNI RAT

Trgovci još u blokadi, TDR se hvali uspjehom

20.01.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Iako se iz TDR-a hvale da je više od 95 posto trgovaca prihvatilo njihovu novu prodajnu politiku, mali trgovci kažu da je situacija na terenu drugačija, da dio njih i dalje bojkotira prodaju rovinjskih cigareta, najavljujući novu prijavu AZTN-u i tužbu protiv rovinjske tvornice

Iz rovinjske tvornice cigareta jutros su izvijestili da je i prije isteka roka 95 posto trgovaca potpisalo nove ugovore s TDR-om, prihvativši tako njihovu novu prodajnu politiku koji su ponudili svojim partnerima od 1. siječnja 2011. 'Brojke o potpisanim ugovorima najbolji su dokaz partnerskog odnosa TDR-a i trgovaca – na čemu će TDR i nadalje ustrajati. Očekujem da ćemo idućih nekoliko dana u cijelosti dovršiti ovaj posao', izjava je predsjednika Uprave TDR-a Davora Tomaškovića iz priopćenja.

No situacija na terenu nije tako idilična, upozoravaju iz Udruge malih trgovaca. Kako je tportal već pisao, mali trgovci nezadovoljni su novim ugovorima s TDR-om jer im se rabat prepolovljuje s četiri na samo dva posto te bojkotiraju prodaju rovinjskih cigareta.

Divna Trstenjak
iz zagrebačke Udruge malih trgovaca kazala nam je da ne zna kakav je uspjeh TDR-ov ugovor polučio među velikim trgovcima i benzinskim crpkama, ali što se tiče malih trgovaca, oni na 300 prodajnih mjesta i dalje bojkotiraju TDR-ove proizvode.

'Na terenu vlada drugačija situacija od one kakvu opisuje TDR. Dio ljudi koji je iz neznanja potpisao nove ugovore sada je vrlo nezadovoljan pa ni ne preuzima njihove cigarete. Mali trgovci na oko 300 prodajnih mjesta i dalje ne prodaju TDR-ove cigarete', kaže Trstenjak za tportal.

Iz rovinjske tvornice ističu da je novi model obračuna naknada koji predlažu trgovcima prethodno odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Divna Trstenjak iz Udruge malih dioničara najavljuje da će podnijeti novu prijavu AZTN-u protiv TDR-a: 'Smatramo da AZTN nije dobio sve detalje ugovora, anekse ugovora i uvjete o zakupu prostora te da nisu upoznati s onime što nam pričaju na terenu, zato ćemo uskoro podnijeti novu prijavu AZTN-u, ali i tužbu protiv TDR-a, jer smatramo da tu ima dosta prekršaja', zaključila je Trstenjak.

Iz AZTN-a doznajemo da se mali trgovci dosad nisu žalili Agenciji u vezi novih ugovora s TDR-om koji su dobili odobrenje, a s druge strane TDR je dostavio nove ugovore u kojima je prilagodio uvjete kriterijima Agencije. Prema njima je bitno da TDR svim malim trgovcima mora ponuditi isti rabat i ne smije tražiti od njih da asortiman TDR-a prelazi 80 posto ukupne ponude cigareta na policama. U AZTN-u naglašavaju da su novi ugovori u skladu sa zakonom, ali bitno je hoće li se i provoditi onako kako su napisani. Također, u Agenciji ističu da visina rabata ne smije biti povezana s postotkom asortimana pojedinog proizvođača, što znači da TDR ne smije ponuditi dodatni rabat onima koji favoriziraju njihove cigarete. Sudeći prema pritužbama malih trgovaca, postoji još mnogo otežavajućih uvjeta koji bi mogli doći pod povećalo AZTN-a.