NAPETO NA TRŽIŠTU CIGARETA

Mali trgovci bojkotiraju nove TDR-ove ugovore

07.01.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Mali trgovci, nezadovoljni novim ugovorima s TDR-om kojima im se rabat prepolovljuje s četiri na samo dva posto, odlučili su bojkotirati prodaju rovinjskih cigareta

Divna Trstenjak iz zagrebačke Udruge malih trgovaca, i sama vlasnica kioska, kazala nam je da se TDR-ove cigarete, zbog nezadovoljstva novim ugovorima, u glavnom gradu Hrvatske na dvjestotinjak prodajnih mjesta ne prodaju ili će se prodavati samo do isteka zaliha.

Trstenjak kaže da su novi ugovori puni začkoljica koje ograničavaju trgovce, a što znači nepoštivanje ugovora, i sama je osjetila: zbog konkurentske plitice za novac, koju je uočila TDR-ova kontrola, ukinute su joj naknade koje je trebala dobiti, iako je istu tražila od njih, ali je nije dobila na vrijeme. Aneksima osnovnih ugovora trgovci se obavezuju da će im 50 ili 80 posto skladišta biti za TDR-ove cigarete, što se tretira kao TDR-ov zakup prostora. Trgovci u ponudi moraju imati sva 43 TDR-ova branda, što zahtijeva i dodatni prostor.

'TDR ima svoje prodajne kanale, Tisak, Slobodnu Dalmaciju i iNovine, a male trgovine jedine im stoje na putu potpunog ovladavanja tržištem. Preko nas pokušavaju izgurati konkurenciju, kad nas financijski unište, jeftino će nas preuzeti i onda će se riješiti konkurencije. Phillip Moris ostat će samo na dva branda - bijelom i crvenom Malboru', uvjerena je Trstenjak.

Žalosti je činjenica da im hrvatska kompanija nudi najniži rabat: TDR nudi rabat od dva posto na maloprodajnu cijenu, dok Phillip Moris daje 6,5 posto, Japan Tobacco sedam posto, a Imperial čak devet posto. Istovremeno, tvrdi Trstenjak, TDR trgovcima u Sloveniji i Srbiji nudi znatno veći rabat od 5,5 i 6,5 posto.

'Opet će procvjetati crno tržište, na kojem dominiraju TDR-ove cigarete. Kada sam počela raditi ovaj posao, prije trinaest godina, TDR-ov rabat bio je 11 posto, do 2005. godine iznosio je još uvijek prihvatljivih osam posto, a od tada do danas samo režu. Kad platim sve te naknade za šume i turizam, na prometu od 100.000 kuna zaradim samo 820 kuna. Kako da platim radnike u kiosku?!' zaključuje Trstenjak.