podaci hnb-a

Treći tjedan zaredom bez interesa banaka na redovitoj repo aukciji

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 01.06.2020 12:34
  • Objavljeno 01.06.2020 u 12:34
Boris Vujčić, guverner HNB-a

Boris Vujčić, guverner HNB-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Treći tjedan zaredom nema interesa banaka za dodatnom likvidnošću putem jednotjednih kredita po kamatnoj stopi od 0,05 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB)

Po podacima objavljenim na internet stranicama HNB-a, u ponedjeljak na redovitoj operaciji na otvorenom tržištu nije bilo ponuda banaka za jednotjednim kreditima.

Analitičari nekih poslovnih banaka predviđali su kako bi i na ovotjednoj redovitoj repo aukciji u potpunosti mogao izostati interes banaka s obzirom na visoku likvidnost sustava.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi redovite tjedne operacije, a iznosi tih jednotjednih kredita kretali su se od 200 milijuna kuna koliko je plasirano na aukciji održanoj 11. svibnja, do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja.

Kamatna stopa na redovnoj operaciji 16. ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka, kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto. 

S početkom redovnih tjednih operacija, 16. ožujka HNB je proveo i strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!