JOSIPOVIĆ O REFORMI ZDRAVSTVA

'Trebalo je rezati bogatima, a ne invalidima'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 29.04.2010 16:05
  • Objavljeno 29.04.2010 u 14:51
Ivo Josipović u Matuljima

Ivo Josipović u Matuljima

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/Karmen Mrkić

Prilikom današnjeg posjeta Primorsko-goranskoj županiji predsjednik Josipović kazao je da restrikcije u zdravstvu prema invalidima i nisu najsretnije te da je reformu trebalo početi s druge strane - od bogatijih

Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je danas Primorsko-goransku županiju, obišao je željezničku postaju Matulji – Opatija i opatijsku Thalassotherapiju te se susreo sa županom Zlatkom Komadinom, gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem i načelnicima općina.

Josipović je ovu županiju smatra dobro vođenom jedinicom lokalne samouprave, ali se upoznao i s najvećim problemom – Liburnijom. 'Tu županija sama zaista ne može ništa i mislim da je krajnje vrijeme da se s državne razine stvari riješe te da se srede vlasnički odnosi i pozicija jedinice lokalne samouprave u Liburniji', rekao je i pozvao nadležne da konačno riješe taj problem koji više godina tišti ovaj kraj.

'Danas imamo situaciju zapuštenih objekata koji propadaju, neostvarenih radnih mjesta i gubitaka koje bismo vrlo lako mogli pretvoriti u dobitak i za lokalnu samoupravu, i za turizam, i za cijelu Republiku Hrvatsku', rekao je i naglasio je da je optimist te da čeka i želi praktičnu provedbu gospodarskog oporavka uz uvažavanje socijalnih aspekata, koje uvijek treba imati u vidu kada se provode opsežne reforme, kakve se planiraju prema projektu Vlade. Sretan je, kaže, što je u Opatiji, biseru hrvatskog turizma i Jadrana, koja ima iznimne potencijale te puno očekuje od turizma jer je to grana gospodarstva koja će zasigurno doprinijeti da izađemo iz krize.

Na novinarsko pitanje je li za uvođenje poreza na kapitalnu dobit, odgovara da je za to da se teret krize pravilno rasporedi, znači da oni koji više imaju moraju više participirati i za širenje lepeze poreza, s tim da se neki porezi smanje i da se pri tom osigura ona razina socijalnog standarda koju su građani imali ili bar da se ona ne naruši dramatično, posebno za najsiromašnije u društvu. Misli da restrikcije u zdravstvu prema invalidima i nisu najsretnije te da je trebalo početi s druge strane, od bogatijih jer 'svi mi skupa', kaže, 'moramo uvjeriti građane da su odricanja nužna i da donose boljitak, a to možemo samo ako su građani uvjereni u pravednost mjera koje se predlažu'.

U brodogradilištu Kraljevica isplaćene su uskrsnice unatoč Vladinoj zabrani, pa je novinare zanimao i taj problem - isplata božićnica i uskrsnica u javnim poduzećima koja su vezana kolektivnim ugovorima. Josipović odgovara da se taj problem može riješiti samo na jedan način. 'Mi smo pravna država, propisi uključivši i kolektivne ugovore se moraju poštivati, s tim da sam siguran da postoji prostor da se pregovaranjem i dogovorom shvati da, nažalost, razinu prava koju smo do sad imali ne možemo imati ubuduće i da će tu obje ugovorne strane pokazati i toleranciju i razumijevanje jer jedino tako možemo dalje', rekao je.

Župan Zlatko Komadina nakon Opatije krenuo je s predsjednikom na Krk kako bi mu pokazao i taj dio županijskog potencijala. Tamo će obići modernizirane kontrolne sobe JANAF-a i DINE Petrokemije, a zatim će posjetiti Novi Vinodolski, gdje će nazočiti programu projekta 'Rekonstrukcija i gradnja lukobrana u Klenovici'.

Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je danas Primorsko-goransku županiju, obišao je željezničku postaju Matulji – Opatija i opatijsku Thalassotherapiju te se susreo sa županom Zlatkom Komadinom, gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem i načelnicima općina.

Josipović je ovu županiju smatra dobro vođenom jedinicom lokalne samouprave, al se upoznao i s najvećim problemom – Liburnijom. 'Tu županija sama zaista ne može ništa i mislim da je krajnje vrijeme da se sa državne razine stvari riješe te da se srede vlasnički odnosi i pozicija jedinice lokalne samouprave u Liburniji', rekao je i pozvao nadležne da konačno riješe taj problem koji više godina tišti ovaj kraj.

'Danas imamo situaciju zapuštenih objekata koji propadaju, neostvarenih radnih mjesta i gubitaka, koje bismo vrlo lako mogli pretvoriti u dobitak i za lokalnu samoupravu i za turizam i za cijelu Republiku Hrvatsku', rekao je i naglasio je da je optimist te da čeka i želi praktičnu provedbu gospodarskog oporavka uz uvažavanje socijalnih aspekata, koje uvijek treba imati u vidu kada se provode opsežne reforme, kakve se planiraju prema projektu Vlade. Sretan je, kaže, što je u Opatiji, biseru hrvatskog turizma i Jadrana, koja ima iznimne potencijale te puno očekuje od turizma jer je to grana gospodarstva koja će zasigurno doprinijeti da izađemo iz krize.

Na novinarsko pitanje da li je za uvođenje poreza na kapitalnu dobit, odgovara da je za to da se teret krize pravilno rasporedi, znači da oni koji više imaju moraju više participirati i za širenje lepeze poreza, s tim da se neki porezi smanje i da se pri tom osigura ona razina socijalnog standarda koju su građani imali ili bar da se ona ne naruši dramatično, posebno za najsiromašnije u društvu. Misli da restrikcije u zdravstvu prema invalidima i nisu najsretnije te da je trebalo početi s druge strane, od bogatijih, jer svi mi skupa, kaže, moramo uvjeriti građane da su odricanja nužna i da donose boljitak, a to možemo samo ako su građani uvjereni u pravednost mjera koje se predlažu.

U brodogradilištu Kraljevica isplaćene su uskrsnice unatoč Vladinoj zabrani pa je novinare zanimao i taj problem - isplata božićnica i uskrsnica u javnim poduzećima koja su vezana kolektivnim ugovorima. Josipović odgovra da se taj problem može riješiti samo na jedan način. 'Mi smo pravna država, propisi uključivši i kolektivne ugovore se moraju poštivati s tim da sam siguran da postoji prostor da se pregovaranjem i dogovorom shvati da nažalost razinu prava koju smo do sad imali ne možemo imati u buduće i da će tu obje ugovorne strane pokazati i toleranciju i razumijevanje jer jedino tako možemo dalje', rekao je.

Župan Zlatko Komadina nakon Opatije krenuo je s predsjednikom na Krk kako bi mu pokazao i taj dio županijskog potencijala. Tamo će obići modernizirane kontrolne sobe JANAF-a i DINE Petrokemije, a zatim će posjetiti Novi Vinodolski, gdje će nazočiti programu projekta 'Rekonstrukcija i gradnja lukobrana u Klenovici'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi