DARINKO KOSOR:

'Treba smanjiti socijalne naknade i državne potpore'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 09.11.2010 14:23
  • Objavljeno 09.11.2010 u 12:18
Darinko Kosor

Darinko Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Hrvatskoj je potrebno radikalno smanjenje proračunskih rashoda kako bi se moglo smanjiti porezno opterećenje i tako pokrenuti gospodarski rast', poručuje predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, kritizirajući Vladinu ekonomsku politiku

U obraćanju novinarima Kosor je naglasio da će prijedlog proračuna za 2011. odrediti put ekonomskog oporavka. Prema njegovu mišljenju, rashodi proračuna ne bi smjeli biti veći od 110 milijardi kuna, a da bi se to postiglo, potrebni su radikalni rezovi proračunske potrošnje.

U HSLS-u smatraju da treba štedjeti u svim segmentima proračunske potrošnje – od plaća u državnoj upravi, socijalnih naknada i povlaštenih mirovina do smanjenja materijalnih troškova i potpora gospodarstvu.

Kosor smatra da Vlada građanima mora jasno reći da će ostati bez dijela socijalnih potpora kao što se to događa u drugim europskim zemljama.

'Ako proračun ostane na 122 milijarde kuna, smatrat ćemo da je aranžman s MMF-om jedini put za izlazak iz krize', zaključuje Kosor podsjećajući da je još 2009. HSLS tražio da se razgovara s MMF-om da bi se došlo do povoljnih sredstava.

Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a upozorio je da nas, ako Vlada ustraje na proračunu od 122 milijarde kuna, čeka zaoštravanje odnosa s inozemnim financijerima te da će u tom slučaju 'sami kreditori donijeti odluku o potrebi zaključivanja aranžmana s MMF-om'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi