DARINKO KOSOR:

'Treba smanjiti socijalne naknade i državne potpore'

09.11.2010 u 12:18

Bionic
Reading

'Hrvatskoj je potrebno radikalno smanjenje proračunskih rashoda kako bi se moglo smanjiti porezno opterećenje i tako pokrenuti gospodarski rast', poručuje predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, kritizirajući Vladinu ekonomsku politiku

U obraćanju novinarima Kosor je naglasio da će prijedlog proračuna za 2011. odrediti put ekonomskog oporavka. Prema njegovu mišljenju, rashodi proračuna ne bi smjeli biti veći od 110 milijardi kuna, a da bi se to postiglo, potrebni su radikalni rezovi proračunske potrošnje.

U HSLS-u smatraju da treba štedjeti u svim segmentima proračunske potrošnje – od plaća u državnoj upravi, socijalnih naknada i povlaštenih mirovina do smanjenja materijalnih troškova i potpora gospodarstvu.

Kosor smatra da Vlada građanima mora jasno reći da će ostati bez dijela socijalnih potpora kao što se to događa u drugim europskim zemljama.

'Ako proračun ostane na 122 milijarde kuna, smatrat ćemo da je aranžman s MMF-om jedini put za izlazak iz krize', zaključuje Kosor podsjećajući da je još 2009. HSLS tražio da se razgovara s MMF-om da bi se došlo do povoljnih sredstava.

Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a upozorio je da nas, ako Vlada ustraje na proračunu od 122 milijarde kuna, čeka zaoštravanje odnosa s inozemnim financijerima te da će u tom slučaju 'sami kreditori donijeti odluku o potrebi zaključivanja aranžmana s MMF-om'.