centri kapitalizma

Top 10 svjetskih metropola u kojima žive superbogataši

10.03.2023 u 22:18

Bionic
Reading

Multimilijunaši za svoje stanište mahom biraju svjetske metropole. Daleko najatraktivniji superbogatima je New York, svjetska prijestolnica kapitalizma, a evo koji još gradovi privlače najviše superbogataša

Prema procjeni američke tvrtke za analitiku Altrata, New York je najveći magnet za kapital(iste) na svijetu. U tom najmnogoljudnijem američkom gradu, čija je ekonomska moć veća od zemalja poput Rusije, Španjolske i Brazila, živi 21.714 ultrabogatih ljudi, teških 30 milijuna dolara i više.

Iako se na popisu deset najpopularnijih gradova za multimilijunaše nalazi čak šest njih iz SAD-a, na drugom mjestu našla se i jedna od europskih metropola. Unatoč Brexitu, drugi najpopularniji grad je London, u kojem živi 15.907 ultramilijunaša, a odmah iza njega je bivša britanska kolonija i prekomorsko područje Hong Kong, u kojem se skrasilo 15.175 najbogatijih ljudi.

Prema pisanju Spiegela, nijedna metropola EU-a nije se našla u top 10, ali ipak je jedna svoje mjesto (13.) osigurala na listi najpopularnijih 20 gradova među najbogatijima – Pariz, u kojem živi 5235 multimilijunaša. I u top 20 nalaze se mahom američki gradovi. Iako Njemačka zapravo ima najviše multimilijunaša nakon SAD-a i Kine, nijedan njemački grad nije se našao na ovoj ljestvici.

  • +5
Top 10 gradova u kojima živi najviše superbogataša Izvor: Profimedia / Autor: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia

Razlog je to što je privatno bogatstvo u Njemačkoj ravnomjernije raspoređeno na sva urbana središta te zemlje. Izostanak njemačkih gradova s ove ljestvice povezan je i s njihovom relativno manjom veličinom. Ipak, kad je riječ o gustoći naseljenosti superbogatih (u računici je dakle i veličina grada), München je sedmi na svijetu (izvan SAD-a).

Tako je svaki 1264. stanovnik glavnog grada savezne pokrajine Bavarske superbogataš, no i dalje ne može držati korak s Monakom, u kojem je ultrabogat svaki 39. stanovnik.