LOŠ START U 2022.

Tonu dionice Netflixa, ovo su razlozi

09.01.2022 u 21:34

Bionic
Reading

Godina na Wall Streetu počela je negativno, posebice za tehnološki sektor. Među onima koji su najviše stradali našao se i Netflix.

Indeks S&P 500 započeo je godinu najgore od 2016. godine, a još veće gubitke je pretrpio tehnološki Nasdaq, s tjednim padom većim od 4%, što predstavlja najveći tjedni pad od veljače prošle godine.

Svim tehnološkim divovima skliznule su cijene dionica, Netflixu za čak 10 posto, Microsoftu za 6,6 posto, Alphabetu za više od pet posto. Ulagači se također povlače od rizičnih ulaganja, poput proizvođača električnih vozila Rivian (dionice su već više od polovice daleko od rekorda). Ovdje doista možemo govoriti o prenapuhanim cijenama, jer je prošle godine tržišna kapitalizacija ove tvrtke, koja još ne ostvaruje značajnije prihode, čak i nadmašila Volkswagenovu.

Netflixove dionice pale su protekloga tjedna na samo 541 dolar, ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka. Dionice Netflixa dosegle su rekordnih 700,99 dolara 17. studenog prije nego što su počele padati.

Razlozi recentnog pada povezani su s očekivanim usporenim rastom pretplatnika u četvrtom kvartalu pa su i analitičari postali suzdržani prema Netflixu.

Dvojica analitičara s Wall Streeta u četvrtak su snizila svoje ciljne cijene dionica Netflixa uoči izvješća o dobiti tvrtke u četvrtom tromjesečju. Netflix planira objaviti rezultate 20. siječnja.

Analitičar JPMorgana Doug Anmuth snizio je svoju ciljnu cijenu dionica Netflixa na 725 sa 750 dolara, ali je zadržao svoju ocjenu "prekomjerne težine". Analitičar Stifela Scott Devitt smanjio je svoju ciljnu cijenu na 630 sa 690, ali je zadržao ocjenu "kupiti".

Anmuth iz JPMorgana smanjio je svoju procjenu novih pretplatnika u četvrtom tromjesečju na 6,25 milijuna s prethodnog cilja od 8,8 milijuna. Netflix predviđa povećanje od 8,5 milijuna pretplatnika u tom razdoblju.

Anmuth je također smanjio svoju procjenu novih pretplatnika u prvom tromjesečju na 5,5 milijuna. Ranije je predvidao 6,5 milijuna.