radni ručak u hup-u

Tomašević najavio ogromne investicije: Većina ih je obećana prije 20 godina

05.12.2023 u 15:26

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević bio je u utorak gost na radnom ručku HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika. Tom je prilikom govorio o kapitalnim investicijama vrijednim 220 milijuna eura, s čijom se realizacijom kreće iduće godine

U uvodnom dijelu predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Šimić istaknuo je kako očekuje da će se u gradonačelnikovoj viziji zelenog grada naći kvalitetno i svrsishodno mjesto za privatne firme u realizaciji projekata.

'Želimo sudjelovati što više. Smatramo da možemo biti efikasniji i brži, ali i jeftiniji nego veliki sustavi', rekao je Šimić.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je da je pred Zagrebom veliki investicijski zamah i obnova od potresa. Ocijenila je to velikim izazovom, ali i prilikom za produbljivanje suradnje između lokalne vlasti i poduzetnika.

'Prvi ste gradonačelnik koji gostuje na HUP-ovom tradicionalnom radnom ručku. To je početak ciklusa razvoja dijaloga s lokalnom zajednicom. Spremni smo pomoći Gradu Zagrebu u obnovi. Spremni smo pomoći u realizaciji svih projekata. Moramo otvoriti i pitanje angažmana gradske imovine, a sve u cilju poboljšanja stambene politike', izjavila je Weber.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan naglasio je da, osim uspješnog Zagreba, Hrvatskoj treba ravnomjernije razvijena i decentralizirana zemlja.

'Treba nam više bjelovara, svetih nedjelja, dugopolja i istarskih općina koje su probiznis orijentirane. Želim da to bude i Zagreb. Želimo industrijski uspješan grad, poduzetnički, s nižim porezima i nametima i dobrom infrastrukturom. Uz to, ja osobno želim manje zlatnih WC-a. Mislim da nam to više ne treba', rekao je Furjan.

  • +12
Tomašević na radnom ručku u HUP-u Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na početku svoje prezentacije gradonačelnik Tomašević pozvao je poduzetnike da se u što većem broju javljaju na natječaje javne nabave jer će tako najbolje pomoći u razvoju grada.

Najavio je kapitalne investicije vrijedne 220 milijuna eura koje će tražiti veliki angažman domaćeg građevinskog sektora. Tako uskoro kreće realizacija projekta Blok Badel na potezu ulica Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova, odnosno gradnja velikog kompleksa sa stambenim, uredskim, trgovačkim i turističko-ugostiteljskim sadržajima.

Najveća pojedinačna investicija je Paromlin, u koji će biti uloženo 85 milijuna eura. Sljedeće godine kreću, između ostaloga, projekt novog Stadiona Zagreb, vrijedan 23 milijuna eura, gradnja bazena Špansko, također teška 23 milijuna eura, izgradnja nove tramvajske pruge na Heinzelovoj, vrijedna 32 milijuna eura, stambenog kompleksa u Podbrežju s 277 stanova i prva faza obnove Doma sportova.

'Većina tih projekata obećana je još prije 20 godina. Najviše volimo realizirati takve investicije', istaknuo je Tomašević.

Osim toga, najavio je velika ulaganja od 24 milijuna eura u digitalizaciju gradske administracije, a kao najvažniji strateški projekt izdvojio je razvoj kampusa Borongaj.