PODUZETNICI UZ ROHATINSKOG

'Todoriću je jasno da je HDZ gotov'

Todorić Kosor

Todorić Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Krunoslav Petric/PIXSELL

Baš kao što je iznenada sazvana konferencija u Westinu na kojoj je guverner Rohatinski trebao dobiti podršku najmoćnijih hrvatskih poduzetnika na čelu s Ivicom Todorićem, tako je naprasno i otkazana. Što se krije iza tog 'kuražnog' istupa dosad suzdržanih gospodarstvenika, razgovarali smo s predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom, ekonomistom Antom Babićem i političkim analitičarom Višeslavom Raosom

Politolog Višeslav Raos smatra da financijske i gospodarske elite šalju jasnu poruku da nisu zadovoljne, ali to ne ide samo na adresu vladajućeg HDZ nego i oporbenom SDP-u.

Popijaču se nije svidio skup u Westinu

'To je poruka svim vladama. Poručuju im da mogu sami i mimo Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca i svih ostalih vijeća i tijela, pa bila ona u Banskim dvorima ili na Pantovčaku', kaže Raos.

Za danas najavljena poduzetnička konferencija u Westinu sigurno je, ističe, izazvala reakciju ministra gospodarstva Đure Popijača, zbog čega je otkazana.

'Ministar želi tome dati drugi okvir jer je svjestan da samostalan nastup nezadovoljnih gospodarstvenika njemu ne ide u korist', naglašava Raos.

U čitavoj priči njega iznenađuje izlaganje Agrokora i Ivice Todrića, koji dosad nije želio ulaziti u sukobe s vlašću.

Ipak, Raos ne očekuje da će se bilo tko od poduzetnika, a tako niti guverner Rohatinski uključiti u političku utakmicu. Špekulacije da bi se mogli pridružiti HSLS-u, smatra on, previše su nategnute.

'Na zapadu je prirodno da poslodavci stanu uz liberalne stranke. Ali kod nas je HNS u koaliciji sa SDP-om, dok je pitanje kolika je snaga HSLS i može li on uopće prijeći izborni prag. Mislim da se ključni menadžeri neće izlagati. Oni su željeli poslati samo upozorenje i Vladi i oporbi', zaključuje Raos.

Premijerske ambicije guvernera plasirane su krajem prošle godine preko HSLS-a, pa smo upitali predsjednika stranke Darinka Kosora je li bilo novih kontakata s Rohatinskim oko uključivanja u politiku.

'Tvrtke se ne bi trebale baviti politikom'

'Ništa se nije promijenilo u zadnja dva mjeseca. Guverner sam mora donijeti odluku želi li ući u politiku. Odluči li se, mislim da njegova odluka može biti korisna za sve građane Hrvatske', rekao je Kosor za tportal.

Zamoljen da prokomentira podršku najbogatijeg Hrvata Ivice Todorića prema političkom angažmanu Željka Rohatinskog, Kosor je kazao: 'Ne znam ništa o tome, ali mi smo mala zemlja kod nas se sve sazna za dan dva. Još je rano, ali vrlo brzo ćemo saznati kakva je akcija trebala biti.'

Za guvernerove mjere smatra da su pozitivne, uspije li HNB na taj način otvoriti nova radna mjesta, to može biti pozitivno za sve, pa i za Vladu. Vrijeme je, smatra Kosor, da se svi mobiliziramo jer smo u krizi.

Kosor je bio iznenađen otkazivanjem, ali i samim okupljanjem najvećih tvrtki u Westinu, jer smatra da se tvrtke ne trebaju baviti politikom. 'Pojedinci, vlasnici tvrtki, udjelničari, mogu se baviti politikom, ali treba odvojiti pojedince od tvrtki, ne može se deset kompanija baviti politikom.'

Uspješni biznismeni imaju pametnijeg posla

Ekonomist i nekadašnji gospodarski savjetnik Vlade Ante Babić skeptičan je kad je riječ o mogućem političkom angažmanu Rohatinskog.

'Koliko poznajem guvernera, mislim da mu to nije niti na kraj pameti. A kad je riječ o političkim ambicijama pojedinih poduzetnika, smatram da će u politiku ići oni koji slabo posluju, dok oni kojima biznis ide dobro imaju pametnijeg posla', kazao je Babić za tportal.

Agrokorovo zauzimanje strane Babića ne iznenađuje jer, ističe, Todriću je jasno da je HDZ gotov i da treba tražiti bolje pozicije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi