NEOBIČNO PRESELJENJE

Todorićev Tisak iz Vjesnika seli u zgradu konkurenta

29.09.2011 u 07:35

Bionic
Reading

Tisak, vodeći hrvatski distributer tiskovina, preselit će se iz Vjesnikova nebodera na zagrebački Žitnjak, a zanimljivo je to da će tamo unajmiti zgradu u vlasništvu svog nekadašnjeg direktora, a sada suvlasnika svog glavnog konkurenata

Iz Tiska, koji posluje u sustavu Todorićeva koncerna Agrokor, u srijedu su najavili preseljenje sjedišta iz Vjesnikova nebodera na zagrebački Žitnjak, gdje bi na Slavonskoj aveniji sredinom iduće godine trebali biti dovršeni nova upravna zgrada i distributivni centar.

U priopćenju Tiska navode da je vrijednost ove investicije 16,5 milijuna eura te da je već potpisan i ugovor o suradnji između tvrtke Vetel u vlasništvu Ivana Granića kao investitora, Tehnike kao izvođača radova, KFK Tehnika kao podizvođača te Tiska kao najmoprimca.

Ono što se ne navodi, a prilično je neobično, jest činjenica da će Tisak postati najmoprimac kod suvlasnika konkurentske tvrtke. Naime, vlasnik Vetela, investitora nove upravne zgrade, jest Ivan Granić, inače suvlasnik Distri-pressa, Tiskovog glavnog konkurenta i jednog od malobrojnih preostalih distributera. Većinski udio u Distri-pressu ima tvrtka AWT Zemljišta, a manjinski Ivan Granić, koji je od 1997. do 1998. bio predsjednik uprave Tiska, pa se našao, zajedno s Miroslavom Kutlom, među dvanaest optuženika u slučaju gospodarskih malverzacija na štetu te tvrtke.

Granić je zajedno sa šestoricom oslobođen krivnje, a kasnije je otišao iz Tiska i postao suvlasnik Distri-pressa. Tvrtku Vetel, koja će za Tisak graditi i iznajmljivati poslovnu zgradu i distributivni centar, osnovao je prošle godine, pa poslovni registri još ne bilježe njezinu aktivnost.

Todorićev Tisak, koji je preuzimanjem Slobodna Dalmacija-Trgovine prošle godine dodatno ojačao neupitnu tržišnu dominaciju u distribuciji, s konkurentskim Distri-pressom odavno ima blizak odnos. O tome, osim ove priče o neobičnu najmu, svjedoči i slučaj od prije nekoliko godina, kada je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila Tisak i Distri-press jer je ocijenila da su te dvije tvrtke narušile tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja, i to zato što su izdavača lista 24 sata stavili u neravnopravan položaj u odnosu na konkurenciju, obračunavajući mu previsoke naknade.