AGROKOROVA PONUDA NAJBOLJA

Todorić pred vratima Mercatora

10.02.2010 u 09:15

Bionic
Reading

Slovenski list Dnevnik objavio je da je najbolju ponudu za kupovinu Mercatora dao hrvatski Agrokor

Dnevnik je iz svojih izvora saznao da se 'dogodilo ono čega su se uprava Mercatora i njezini zaposleni, slovenska prehrambeno-prerađivačka industrija i važan dio politike najviše bojali - najbolju ponudu za vlasnički ulazak u Mercator je, između osam interesenata, dao Agrokor, čiji vlasnik je najbogatiji Hrvat, Ivica Todorić', prenosi Seebiz.

Iako su drugi slovenski mediji pisali da potencijalni kupci vjerojatno neće ponuditi 'uvjerljive cijene', zbog ukupnog duga Mercatora od 1,1 milijarde eura, Dnevnik iz svojih izvora saznaje i da je Agrokor dao bitno višu ponudu nego fondovi privatnog kapitala, koje su banke pozvale da predaju ponude.

Agrokor je i, prema pisanju ovog lista, ponudio za dionicu Mercatora cijenu koja je bitno viša od trenutne na burzi, a koja se kreće oko 166 eura, uz mogućnost rasta koju će nesumnjivo izazvati najavljena prodaja Mercatora.

Ipak, posljednju riječ će pri prodaji Mercatora imati slovenske, domaće banke, koje će na kraju ocjenjivati rizik koji će preuzimanje predstavljati za zaposlene u Mercatoru i slovensku prerađivačko-prehrambenu industriju. Spomenute banke imaju u vlasništvu oko 20 posto Mercatora, najviše Nova Ljubljanska banka, koja zajedno s Bankom Celje ima 16 posto dionica.