GUBITAK ZA DRŽAVNI PRORAČUN

Todorić izbjegao krizni porez žurnom isplatom dividende

05.08.2009 u 23:21

Bionic
Reading

Pravi igrači znaju kako nadmudriti državu, a istovremeno ostati u okviru zakona. Predsjedniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću to je pošlo za rukom kada je dan uoči stupanja na snagu novih poreza dioničarima isplatio dividendu. Njih, a najviše sebe, usrećio je sa 100 milijuna kuna. Da je sve napravio dan poslije, u kolovozu, državna bi blagajna bila bogatija za četiri milijuna kuna, izvještava Dnevnik.hr

Todorić je preiskusan igrač da bi bacao novac. Isplatio je dividendu dan prije uvođenja 'harača': Konzum je dioničarima podijelio 80 milijuna kuna dva dana prije, a Ledo svojih 20 milijuna kuna samo dan prije početka oporezivanja svih isplata većih od 3000 i 6000 kuna. Kako je Agrokor vlasnik oko 4/5 obje firme, Todorić je od 'harača' spasio svojih oko četiri milijuna kuna dobiti koja bi inače završila u proračunu, izvještava Dnevnik.hr.

Stručnjaci kažu, to je sasvim očekivana poslovna odluka. 'To su učinili na zadovoljstvo svih dioničara. Problem je iz perspektive Vlade, koja time gubi nekakav prihod', kaže Mario Gatara, Forbesov analitičar. Analitičari upozoravaju Vladu kako u biznisu nema domoljublja ni sentimenta. 'Mislim da su se oni puno prije donošenja tih mjera trebali zapitati kakve sve 'kreativne' poteze mogu očekivati od hrvatskih poduzetnika kako bi ovi izbjegli plaćanje dodatnih nameta', dodao je Gatara.

Istu stvar kao i Todorić napravila je i Karlovačka banka. Gatara predviđa kako će poduzetnici smisliti još kreativnih načine kako da izbjegnu porez. Većina analitičara slaže se kako uprave kompanija koje su isplatile dividendu dan prije oporezivanja zapravo nisu učinile ništa čudno. Podsjećaju kako je njihov posao da svojim dioničarima priskrbe što veću dobit.