PRESTROJAVANJE VLASNIKA

Todorić i Tedeschi izlaze iz RTL-a, ali ostaju nadzirati

  • Autor: O.I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 25.07.2011 15:16
  • Objavljeno 25.07.2011 u 14:45
Ivica Todorić na televiziji

Ivica Todorić na televiziji

Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža: Mihaela Maras

Agrokor i Atlantic grupa, kompanije Ivice Todorića i Emila Tedeschija, koje su sa 13 posto vlasničkog udjela suvlasnici RTL-a Hrvatska, postigli su sporazum s većinskim vlasnikom, RTL grupom, o otkupu njihovih udjela u tom hrvatskom televizijskom kanalu. Unatoč prodaji vlasničkih udjela, u Nadzornom odboru RTL-a i dalje će biti mjesta za Emila Tedeschija i Antu Todorića

Iz Atlantica su priopćili da su Agrokor i Atlantic grupa odlučili napustiti vlasničku strukturu RTL-a Hrvatska 'u skladu s planovima dugoročnog fokusiranja na svoje osnovne poslovne djelatnosti'.

Ne spominju da je RTL-u prijetio gubitak koncesije zbog neusklađene vlasničke strukture, odnosno činjenice da je Agrokor četiri godine bio vlasnik marketinške agencije Unex i suvlasnik RTL-a, što je protuzakonito, a o čemu je pisao tportal. Vijeće za elektroničke medije više puta je RTL-u produljivalo rok unatoč neusklađenoj vlasničkoj strukturi, a posljednji im je dan do 23. lipnja.

Zanimljivo da iz vlasničke strukture RTL-a zajedno s Todorićem izlazi i Tedeschijev Atlantic, koji je svojevremeno bio vlasnik Atlantic Medije, no kako je to prestao biti, više nije bio u zakonskom prekršaju kao suvlasnik RTL-a.

Iako Agrokor potpuno izlazi iz vlasništva, a Atlantic grupa će zadržati simbolični udio od 0,01 posto dionica televizije, za predstavnike tih kompanija, Antu Todorića i Emila Tedeschija, još ima mjesta u Nadzornom odboru RTL-a pa će zadržati svoje pozicije članova.

Iznos koji će dobiti za svoje udjele zasad je nepoznat, a prema upućenima u televizijski biznis, cijena televizije se određuje temeljem dobiti koja se množi s deset. No kako RTL ne posluje s dobiti, primijenio se očito neki drugi model određivanja cijene u dogovoru s većinskim vlasnikom RTL grupe, luksemburškom tvrtkom CLT-UFA. Pozivajući se na neslužbene izvore, Poslovni dnevnik je ranije spominjao brojku od šest milijuna eura za Agrokorov udio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi