KOMPROMIS U SPLITU

Todorić i Kerum zainteresirani za Dalmacijavino

17.03.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Mada početak sastanka između predstavnika sindikata HUS-a s jedne strane i ministara Petra Čobankovića, Božidara Kalmete s druge strane nije obećavao, ipak je nakon serije pojedinačnih sastanaka postignut kompromisni dogovor. Rezultat toga je prije svega činjenica da najavljenog sutrašnjeg prosvjeda radnika dvadesetak tvrtki ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije neće biti

Podsjetimo da je na sastancima bio uz navedene ministre i predstavnike tvrtki i najprozivanija osoba ovih dana, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak
Na pojedinačne sastanke u režiji župana Ante Sanadera su redom pozivani predstavnici dvadesetak najugroženijih tvrtki. Uz ministre i župana, dogovorima su prisustovali i čelnici HUS-a Ozren Matijašević i Jozo Marić.

Među tim tvrtkama su primjerice Jadranska pivovara, Dalmacijavino, Adriachem, Trimot, Imota, Uzor, Brodotrogir, Brodosplit, Željezara Split i hotel Medena. To su tvrtke trenutno sa najvećim problemima i u pitanju su doslovce tisuće radnih mjesta. Matijašević procjenjuje da je trenutno ugroženo petnaestak tisuća radnih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Predstavnici nekih tvrtki su sa tih sastanaka uglavnom izlazili zadovoljni, mada je to na neki način pirova pobjeda sindikata. Primjerice Adriachem, u kojem je još zaposleno 234 radnika će, nakon što sami uspostave neku forme rukovođenja tvrtkom u ovom prelaznom periodu, po obećanjima odgovrnih, biti privatizirana sa vrlo konkretnom ponudom. Izbjeći će se stečaj, ali proizvodnje na toj lokaciji više neće biti. Sindikalni povjerenik iz Adriachema je uglavnom zadovoljan, ali dodaje da je profitabilna proizvodnja bila moguća, no očito je donešena politička odluka da se na toj lokaciji gasi proizvodnja.

I predstavnici Dalmacijavina su zadovoljni ishodom ovog iznuđenog sastanka i napominju da se to moglo napraviti davno prije. Dalmacijavino će se privatizirati po ubrzanom postupku i tvrtka seli na lokaciju u Sjevernoj luci. Neslužbeno se doznaje da su među zainteresiranima i tvrtke Željka Keruma i Ivice Todorića. Todorić je pokazao interes i za vinograde viške tvrtke Vinogradar.

Naravno, osim što sutra neće biti prosvjeda, treba pričekati tjedan-dva da se vidi hoće li se realizirati neki konkretni potez od svega što je danas obećano na seriji sastanaka u zgradi županije. Tek tada ćemo moći sa sigurnošću procijeniti uspješnost današnjeg skupa.