12 ŽIGOSANIH

Tko su menadžeri Uljanika i 3. maja koje su u spektakularnoj akciji priveli deseci policajaca

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 27.03.2019 11:28
  • Objavljeno 27.03.2019 u 11:01
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

U akciji Uljanik policija je privela 12 bivših i sadašnjih direktora Uljanika te njegovih tvrtki kćeri. Sumnjiči ih se za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna. Donosimo vam njihove kratke poslovne biografije

Većina privedenih ujedno su suvlasnici konzultantske tvrtke Arsenal koncept.

Firma od svog osnutka praktički ne posluje, ali u medijima se špekuliralo kako Uljanikovi menadžeri preko nje upravljaju brodogradilištem.

Anton Brajković

Privođenje Antona Brajkovića

Privođenje Antona Brajkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Brajković je rođen 1946. u Puli. U Uljaniku radi od završetka studija ekonomije, najprije kao referent za financije u Uljanik – Brodogradilištu, a od svibnja 1980. ulazi u Upravu kao direktor financija. Bio je desna ruka tada vodećem čovjeku škvera Karlu Radoloviću, a on se nalazio na čelu brodogradilišta više od 25 godina.

U fotelju predsjednika Uprave Brajković sjeda 2006. i u njoj se zadržao do 2013. Od 2014. do danas zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora Uljanik - Plovidbe.

Gianni Rossanda

Privođenje Giannija Rossande

Privođenje Giannija Rossande

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Rossanda je rođen u Puli u ožujku 1968. Još kao student radio je u Uljaniku, a poslije završetka Fakulteta ekonomije i turizma zapošljava se u brodogradilištu kao ekonomski analitičar. Tri godine kasnije postaje direktor društva Uljanik - Financijske usluge. Potom odlazi u matičnu grupu Uljanik te postaje zadužen za financiranje svih društava u grupi. Tijekom 2012. intenzivno je radio na provedbi organiziranog radničkog dioničarstva u Uljaniku.

>>> Ovdje pročitajte tko je Gianni Rossanda, direktor Uljanika pod čijom je rukom pokleknuo istarski div

Prije pet godina, 2013., neposredno pred preuzimanje riječkog brodogradilišta 3. maj, Rossanda postaje predsjednik Uprave Uljanika. Na tom je mjestu naslijedio Antona Brajkovića, a smjena na vrhu došla je nakon dokapitalizacije u kojoj su dionice Uljanika dokupili privatni investitori poput mirovinskih fondova te radnici tvrtke.

Veljko Grbac

Privođenje Veljka Grpca

Privođenje Veljka Grpca

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Informatičar, član Uprave Uljanika u Rossandinu mandatu, od 2013. do 2018. godine. U različitim sastavima, od 1996. do danas, član je Nadzornog odbora tvrtke kćeri Uljanika, Uljanik - Brodogradilišta.

Osim što je direktor tvrtke Arsenal koncept, od 2013. godine predsjednik je Nadzornog odbora 3. maja, član Nadzornog odbora tvrtke Uljanik - Brodograđevni projekti, pod predsjednikom Marinkom Brgićem, a od 2017. i Uljanik - Strojogradnja diesela, pod predsjednikom Elvisom Pahljinom, piše Jutarnji list.

Elvis Pahljina

Trenutačno obnaša osam funkcija. Od 2013. godine naslijedio je Rossandu na poziciji direktora tvrtke Uljanik - Pomorstvo, od iste godine član je NO-a tvrtke Uljanik - Brodogradilište, član je NO-a 3. maja i član NO-a Uljanik - Proizvodnje opreme. Tamo je 2017. godine preuzeo funkciju predsjednika NO-a.

Također, od 2016. predsjednik je NO-a tvrtke Uljanik - Strojogradnja diesel, a od 2018. predsjednik NO-a Uljanik - Financija. Uz to je suvlasnik Arsenal koncepta.

Marinko Brgić

Privođenje Marinka Brgića

Privođenje Marinka Brgića

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Diplomirani inženjer u 3. maju je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Veljka Grpca. Bio je član Uprave Uljanika od 2013. do 2018., u sastavu Grpca i ondašnjeg predsjednika Rossande, a predsjednik Uprave Uljanik - Brodogradilišta od 2005. do 2013. godine.

Od 2013. postaje predsjednik Nadzornog odbora u Uljanik - Brodogradilištu, pod direktorima Eduardom Milovanom i Silvanom Kranjcem. Predsjednik je NO-a u Uljanik - Brodograđevnim projektima od 2013. do danas, u kojima su se na direktorskoj poziciji od 1996. do 2016. promijenili Veljko Grbac i Silvan Kranjc. Riječ je o istim odborima u kojima je član Veljko Grbac. Od 2016. zamjenik je Elvisa Pahljine, predsjednika NO-a Uljanik - Strojogradnja diesela. Trenutačno je član društva Arsenal koncept.

Dragutin Pavletić

Privođenje Dragutina Pavletića

Privođenje Dragutina Pavletića

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Pravnik, bio je član Nadzornog odbora Uljanika od 2017. do 2018., kada je dao ostavku zbog percepcije da su Uljanik i tvrtka u kojoj je direktor od 1995., Uljanik - Plovidba, povezani. Uljanik - Plovidba bavi se međunarodnim pomorskim prijevozom, a Uljanik i 3. maj za njih su radili brodove. Mediji su onda spekulirali da je tvrtka profitirala na tim brodovima, a brodogradilištima prouzročila gubitke.

Dodatno, među najvećim dioničarima Uljanik - Plovidbe bili su bivši predsjednici Uprave Uljanika Karlo Radolović i Anton Brajković. Trenutačno je Pavletić predsjednik Uprave tvrtke Uljanik - Plovidba LNG, član Uprave u tvrtki Real i član Nadzornog odbora u tvrtki Istarska autocesta od 2006. godine. Nije dio društva Arsenal koncept, ali jesu Renis Pavletić, koji je bio šef konstrukcije u Uljaniku, i Kazimir Pavletić, direktor Uljanik - Standarda.

Maksimilijan Percan

Privođenje Maksimilijana Percana

Privođenje Maksimilijana Percana

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Od 2016. direktor je 3. maja, a od 2017. na čelu je društva 3. maj 723, koje je sam osnovao za potrebe gradnje broda 723, ali u koje NO 3. maja nije imao uvid. U istom društvu prokurist je Elvis Pahljina. Od 2017. član je NO-a tvrtke Uljanik - Tehnički poslovi (UTP), u kojoj funkciju zamjenika predsjednika NO-a i danas obnaša Gianni Rossanda.

Percan formalno nije član Arsenal koncepta, ali njegov otac Delio Percan jest, točnije član je Nadzornog odbora u Arsenal konceptu od 2015. godine.

Silvan Kranjc

Trenutačno je aktivan jedino kao član društva Arsenal koncept, kojemu je pristupio 2015. godine. Do lani je bio direktor tvrtke Uljanik - Brodogradilište, u kojoj je bio i član Uprave od 2001. do 2013. godine. Istodobno je od 2013. do 2016. obnašao funkciju direktora tvrtke Uljanik - Brodograđevni projekti, a do 2015. bio je i direktor Uljanik - Antikorozivnih sistema.

Do dolaska Maksimilijana Percana bio je član NO-a tvrtke Uljanik - Tehnički poslovi, a predsjednik NO-a Uljanik - Proizvodnje opreme do 2017. godine.

Zdravko Pliško

Privođenje Zdravka Pliška

Privođenje Zdravka Pliška

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Od 2013. do 2014. bio je predsjednik Uprave 3. maja. Istodobno je član Uprave bio Domagoj Klarić, koji ga je godinu poslije naslijedio na poziciji predsjednika, a godinu poslije postao je i direktor, piše Jutarnji list.

Eduard Milovan

Još jedan aktivan član Arsenal koncepta te direktor Uljanik - Brodogradilišta od 2013. do 2014., kada ga je naslijedio Silvan Kranjc. U isto je vrijeme predsjednik NO-a Uljanik - Brodogradilišta bio Marinko Brgić, a članovi Veljko Grbac i Elvis Pahljina.

Darko Šorc

Od 2016. godine prokurist je tvrtke Uljanik - Plovidba direktora Dragutina Pavletića, a dioničara Antona Brajkovića, za koju su Uljanik i 3. maj radili brodove, premda nije vlasnički povezana. Također je član društva Agrippina, pulske tvrtke za poslovanje nekretninama.

Do 2001. godine bio je predsjednik NO-a tvrtke Uljanik - Pomorstvo, u isto vrijeme kada je direktor te tvrtke bio Gianni Rossanda, a 2013. na toj ga je poziciji naslijedio Elvis Pahljina.

Domagoj Klarić

Privođenje Domagoja Klarića

Privođenje Domagoja Klarića

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Od 2015. do 2016. bio je direktor 3. maja, a na toj ga je funkciji naslijedio trenutni direktor Maksimilijan Percan. Trenutačno sjedi u Upravi solinske tvrtke Stari jedrenjak, u kojoj je od 2017. godine, a stolicu mu je prepustio Miran Crmarić, koji je sjedio u Upravi propale Solin brodogradnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!