nije svima loše

Tko su dobitnici, a tko gubitnici inflacije?

31.10.2021 u 10:26

Bionic
Reading

Inflacija je posljednjih mjeseci termin kojeg, nažalost, često čujemo. Opće povećanje cijena proizvoda i usluga za neke može predstavljati veliki gubitak, dok bi drugi mogli povećati svoje bogatstvo na račun inflacije.


Pandemija je u proteklih godinu i pol dovela do niza ekstremnih situacija u svjetskom gospodarstvu. Unatoč tome što se u početku činilo da je riječ o kratkoročnim problemima, sada se čini da će oni vjerojatno trajati dugoročno.

Jedna od aktualnih prijetnji je inflacija. Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell nedavno je rekao da će inflatorni pritisci vjerojatno trajati dulje nego što se očekivalo. To je uglavnom zbog uskih grla u proizvodnom procesu, kroničnog nedostatka poluvodiča i stalnog rasta cijena energije.

U rujnu je indeks potrošačkih cijena koji mjesečno objavljuje Eurostat porastao za 6,2 posto u Sjedinjenim Državama i 3,6 posto u EU. Od zemlje EU Njemačka je imala iznadprosječnu inflaciju, dok je u Francuskoj i Španjolskoj ostala ispod europskog prosjeka.

Sličan trend bilježi se i u Hrvatskoj. Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine. U odnosu na kolovoz cijene su porasle jedan posto, što pokazuje da inflacija ubrzava jer su, primjerice, u kolovozu u odnosu na srpanj cijene porasle za 0,2 posto.

Kada vrijednost valute padne, to može imati veće posljedice za neke pojedince nego za druge. Na web stranici Bankrate naveli su koga bi inflacija trebala utjecati više, a koga manje.

Dobitnici inflacije

Korisnici kredita s fiksnom kamatnom stopom

Kako je rekao Mark Thoma, umirovljeni profesor ekonomije na Sveučilištu Oregon, svaki vlasnik velikih dugova s ​​fiksnom stopom ima koristi u vrijeme inflacije. U ovom slučaju kamatna stopa je određena u trenutku sklapanja ugovora i ne mijenja se tijekom vremena. Prema njegovim riječima, vlasništvo nad nekretninama također je dobra zaštita od inflacije, jer s vremenom zadržava vrijednost.

Novac Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Investitori u dionice

Prema Bankrateu, dioničari su u određenoj mjeri zaštićeni od inflacije. Isti čimbenici koji utječu na rast cijena robe utječu i na povećanje vrijednosti poduzeća. Mnogo toga ovisi i o djelatnosti u kojoj tvrtka posluje.

Investitori u sirovine

Greg McBride, glavni financijski analitičar u Bankrate, rekao je da je kupnja dionica koje se mogu pohraniti, poput zlata, također dobra zaštita od inflacije. Neki financijski stručnjaci smatraju bitcoin digitalnim oblikom zlata, dok se drugi tome protive.

  • +2
Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

Gubitnici inflacije

Štediše

U vrijeme inflacije gubitnici uključuju štediše, jer novac koji iz godine u godinu stavljaju „sa strane“ postupno gubi vrijednost.

Umirovljenici

Kada je visoka stopa inflacije, to se odražava i na veće plaće, a umirovljenici od toga nemaju koristi, kaže McBride. Inflacija tako negativno utječe na njihovu imovinu.

Ulagači u dugoročne obveznice

Kako je objasnio Thoma, ulagači u obveznice obično su u nepovoljnijem položaju u vrijeme inflacije. McBride dodaje da se ulagači u obveznice mogu osigurati odabirom ulaganja u kratkoročne obveznice indeksirane na inflaciju.

Korisnici kredita s promjenjivom kamatnom stopom

Vrijeme inflacije nepovoljno je za nositelje kredita, koji ga otplaćuju uz promjenjivu kamatnu stopu. Naime, rata za otplatu kredita raste s porastom cijena, što čini njezinu otplatu sve većim financijskim opterećenjem za nositelja.