oglasio se i sberbank

Tko je Saif Alketbi, samozatajni arapski investitor koji je kupio 43 posto Fortenove

03.11.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Kasno u srijedu odjeknula je vijest da je Saif Alketbi – punog imena Saif Bin Marhan Alketbi – iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao 43,4 posto udjela u Fortenova grupi od ruskog Sberbanka. Ta je financijska transakcija vrijedna pola milijarde eura zaključena u ponedjeljak. U priopćenju medijima navedeno je 'da je ta kupnja označila početak strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Hrvatsku'

Podsjetimo, u Fortenovi tvrde da nemaju nikakvih službenih saznanja o prodaji udjela Sberbanke. Podsjećaju da je imovina Sberbanke pod sankcijama te da je za kupoprodaju potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija.

'Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanke, mađarski Indotek, te dozvole nije uspio ishoditi. U drugom pokušaju, odnosno prodaji mirovinskim fondovima, dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju. Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishođene te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ako je došlo do izbjegavanja sankcija, radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala', rekli su iz Fortenove.

Iz Vlade RH su također poručili da 'nemaju nikakvih službenih saznanja, niti je u to Vlada na bilo koji način bila uključena'.

Oglasili se iz Sberbanka

Oglasili su se iz Sberbanka povodom medijskih napisa, a njihov komentar prenosimo u cijelosti:

'Sberbankova prodaja udjela u Fortenovi dovršena je 31. listopada 2022. strogo u skladu sa svim međunarodnim pravilima i standardima bez ikakvih kršenja. Kupac je veliki investitor iz Ujedinjenih Arapskim Emirata. Sber je cjelokupni iznos posla primio 31. listopada, više nije dioničar te tvrtke i nije s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu. Obavijest o promjeni vlasništva poslana je tvrtki strogo u skladu sa zakonom: da to mora biti učinjeno u roku od sedam dana od trenutka transakcije'.

Tko je Saif Alketbi?

Premda o Alketbiju nema puno podataka, riječ je o, navodi se, iskusnom ulagaču u private equity (rizični kapital) 'kojeg su dosad obilježila značajna ulaganja u više sektora'. Diplomirao je računovodstvo na Sveučilištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a titulu počasnog doktora ekonomije i menadžmenta u vladinim organizacijama dodijelilo mu je Sveučilište humanističkih znanosti i ekonomije u Luganu u Švicarskoj. Godine 2009. bio je predstojnik Ureda Njegova Visočanstva, prijestolonasljednika Dubaija, šeika Hamdana bin Mohameda bin Rašida al Maktuma.

'Naše nasljeđe u kombinaciji s našim žarom za razvojem i obrazovanjem dalo nam je jake temelje na kojima možemo graditi. Nadolazeća generacija Emirata odvest će nas daleko u budućnost. Moj san je vidjeti kako UAE postaje jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu, a Dubai jedna od najvažnijih globalnih destinacija', rekao je ranije Alketbi.

U ponedjeljak 31. listopada u sudskom se registru pojavio novi vlasnik SBK ART-a, kompanije u vlasništvu ruske Sberbanke, čija je jedina imovina udio u Fortenova grupi od 42,5 posto. Kao novi vlasnik upisan je Alketbi.

Prema neslužbenim informacijama, dug SBK ART-a prema Sberbanci, u iznosu od 500 milijuna eura, zapravo je preuzela grupa investitora predvođena Krešimirom Filipovićem, predsjednikom Nadzornog odbora hotelijerske tvrtke Jadranka iz Malog Lošinja, piše Večernji list. Filipović je ujedno dopredsjednik ruskog Velestroja, tvrtke povezane s ruskim državnim kapitalom.

Izvori Večernjeg lista tvrde da Filipovićeva poslovna grupa nema financijski kapacitet za jednokratnu gotovinsku investiciju od 500 milijuna eura. Teza o Filipoviću kao pravom kupcu sugerira da je misteriozni arapski kupac udjela u Fortenovi zapravo fiktivni investitor. Iz toga proizlazi da je Sberbanka krenula 'parkirati' rusko državno vlasništvo na bliske pravne i fizičke osobe kako bi pokušala nesmetano upravljati vlasništvom unatoč sankcijama, piše Mislav Šimatović.

Večernji list također doznaje da Alketbi stiže idući tjedan u Hrvatsku te da je spreman susresti se s premijerom Andrejom Plenkovićem i suvlasnicima Fortenove, no da će razumjeti to ako se premijer ne bude mogao sastati s njim u ovom trenutku. Iz Vlade kažu da taj sastanak nije zatražen niti dogovoren te da nemaju nikakvih informacija o dolasku Alketbija u Hrvatsku.