golemi projekt

Tko je emiratski poduzetnik koji je izgradio najvišu zgradu na svijetu, podiže Beograd na vodi, a Bandić ga snubi u Zagreb

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 05.03.2019 17:04
  • Objavljeno 05.03.2019 u 17:04
Muhamed Alabar

Muhamed Alabar

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Zagrebački Manhattan. Tako je prije dvadesetak dana zagrebački gradonačelnik opisao projekt izgradnje 'grada u gradu' vrijedan pola milijarde eura. Na prostoru Hipodroma, Velesajma, rijeke Save i Avenije Dubrovnik trebao bi se realizirati građevinski projekt od milijun kvadrata koji će stanovnicima novog Zagreba dati sadržaje koje sada nemaju. Pisma namjere za sada su poslala tri ulagača, od kojih su dva nepoznata, a treći je Eagle Hills Properties iz Abu Dhabija, koji u Beogradu radi 'Beograd na vodi' i koji je vlasnik najvećeg nebodera na svijetu, Burj Khalife u Dubaiju

Eagle Hills je privatna građevinska kompanija sa sjedištem u Abu Dhabiju. Rade gotovo isključivo velike, pomno planirane projekte 'gradova u gradovima' diljem Europe, Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Prirodni partneri u tom poslu su im lokalne vlade, zajednice i građevinske kompanije, a fokusirani su na brzorastuća tržišta na kojima revitaliziraju zapuštene urbane sredine koje imaju potencijala.

Predsjednik kompanije je Muhamed Alabar, 63-godišnji emiratski poduzetnik i osnivač Emaar Propertiesa, jedne od najvećih građevinskih kompanija u svijetu s godišnjim prometom od šest milijardi dolara. Upravo je Alabar poznat po tome što je izgradio Burj Khalifu i najveći svjetski šoping centar Dubai Mall, koji je samo dio njegova megaprojekta od 500 hektara u središtu Dubaija poznatog kao Downtown Dubai.

Alabar je zaslužan i za gradnju najveće svjetske marine, koja je također u Dubaiju, i King Abdullah Economic Cityja, koji je sagradio za saudijskog kralja Abdulaha. Alabar se diči titulom savjetnika vladara Dubaija te savjetnika potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, a 2007. postao je prva osoba koja je privatnim avionom posjetila Sjevernu Koreju u potrazi za atraktivnom poslovnom prilikom.

Svoju je karijeru počeo u Singapuru te je razvio afinitet prema nekretninama i vjerojatno upoznao sadašnjeg izvršnog direktora Eagle Hillsa, Low Pinga.

Gradilište Beograda na vodi

Gradilište Beograda na vodi

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic

Najveći projekt koji ova tvrtka trenutno radi u regiji je Beograd na vodi, a Jutarnji list je doznao da je i jedan od kandidata za projekt u Zagrebu. Prije četiri godine potpisan je ugovor kojim se kreće u izgradnju novog centra uz rijeku Savu, kojim će dominirati 160 metara visoki hotel Kula Beograd. Sam projekt trebao bi biti završen iduće godine, a na gradilištu su radnici Strabaga.

Kontroverzan je to projekt koji je izazvao puno drame u Srbiji. Tamošnji mediji su pisali da se Alabar 'pojavio s vrećom novca i od premijera Aleksandra Vučića dobio odriješene ruke da radi što hoće'. Ugledni Forbes opisao je cijeli projekt kao 'najgoru šalu Abu Dhabija', jer u takvim projektima investitor daje samo dio svojeg novca, dok ostatak novca daje državi kroz povoljan kredit. U ovom slučaju govorilo se da će Alabar dati svoje četiri milijarde dolara, što se na kraju, naravno, nije dogodilo.

Cijeli je projekt isplaniran tajno, bez javnog poziva za arhitektonsko rješenje, što je ponovno razbjesnilo lokalnu zajednicu. Na kraju balade, umjesto četiri milijarde dolara, Eagle Hills je uložio 160 milijuna dolara, a Srbiju će kreditirati s dodatnih 300 milijuna dolara.

Imat će i pravo na 68 posto sve zarade od prodaje i najma Beograda na vodi, a zemljište ostaje u njihovu vlasništvu idućih 99 godina.

  • +18
  • +15

Dubai - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Visit Dubai

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!