ANALITIČARI O PADU BDP-A

'Teško je očekivati pozitivan trend do kraja godine'

30.08.2013 u 13:41

Bionic
Reading

'Pad gospodarstva je usporio, prije svega zbog nešto povoljnijeg trenda u maloprodaji. No, teško je očekivati da bi se takvi trendovi u maloprodaji mogli zadržati u nastavku godine, s obzirom na daljnji pad zaposlenosti, ali i pritiske na smanjenje realnih neto plaća', kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Nakon godinu dana neprestanog pada, u svibnju je promet u trgovini na malo porastao 1,1, a u lipnju 2,7 posto na godišnjoj razini. Rast maloprodaje zahvaljuje se niskoj lanjskoj bazi, ali i pozitivnom utjecaju povećanog dolaska stranih gostiju.

'No, na gospodarski pad vrlo je vjerojatno utjecalo daljnje smanjenje kapitalnih investicija, a tu je u kratkom roku teško očekivati značajnije promjene. Sama struktura tih investicija, koja se uvelike oslanjala na građevinske aktivnosti i financiranje od strane javnog sektora, ukazuje da će njihov oporavak biti težak', navodi Šantić.

Negativni doprinos kretanju gospodarske aktivnosti vjerojatno je došao i zbog pogoršanja u vanjskoj trgovini, s obzirom da je u prvih šest mjeseci izvoz, izražen u kunama, pao za 4,4 posto, dok je uvoz porastao 0,1 posto.

Potražnja za hrvatskim proizvodima na europskim tržištima nije porasla, premda su gospodarstva eurozone i Europske unije (EU) u drugom tromjesečju izašla iz dosad najduže recesije, prekinuvši gospodarski pad nakon šest tromjesečja.

Kako je sredinom kolovoza objavio Eurostat, od travnja do lipnja BDP eurozone i u EU porastao je za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Ipak, na godišnjoj razini gospodarstvo eurozone zabilježilo je pad za 0,7, a EU-a za 0,2 posto.

'U kratkom roku, zbog problema na većini tržišta u EU, kao i slabe konkurentnosti domaćeg gospodarstva, ne možemo očekivati snažan rast izvoza', kaže Šantić.

Ističe i da je teško za očekivati gospodarsko poboljšanje u drugoj polovini godine.

'Teško je očekivati pozitivni trend u maloprodaji, a gospodarstvo ionako mora još proći proces restrukturiranja zbog ulaska u EU. S obzirom na domaće strukturne slabosti, teško da će se u kratkom roku dinamizirati gospodarska aktivnost', zaključuje Šantić, koji u cijeloj ovoj godini očekuje pad BDP-a od 1,2 posto.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) očekuju, pak, da bi treće tromjesečje moglo donijeti blagi rast, u slučaju uspješne turističke sezone i prelijevanja pozitivnih učinaka na ostale sektore.

Uz to, očekuju i blagi oporavak inozemne potražnje za domaćim proizvodima te realiziranje barem dijela najavljenih javnih investicija, što bi moglo doprinijeti zaustavljanju negativnih trendova u kretanju investicija.

'Međutim, uz negativna kretanja u prvoj polovini godine, sve to neće biti dovoljno za ostvarivanje gospodarskog rasta u ovoj godini, pa i u 2013. očekujemo pad BDP-a', zaključuju analitičari RBA u osvrtu na izvješće DZS-a.