ŠEF VIADUKTA:

Teško i mukotrpno će se građevinari vratiti na rezultate prije krize

10.06.2015 u 10:06

Bionic
Reading

Joško Mikulić, predsjednik Uprave Viadukta u HRT-ovu Dnevniku 3 osvrnuo se na prvi znakove oporavka u građevinskom sektoru u kojem su aktivnosti padale šest godina zaredom

'To su podaci Državnog zavoda za statistiku. Mi u realnom sektoru slutimo naznake promjena i slutimo naznake vjetrova kojima nismo bili svjedoci nekoliko proteklih godina. Ono iz čega mi iščitavamo da se može očekivati nešto povoljnija situacija za našu branšu i našu struku su javni natječaji za ulaganja u infrastrukturne projekte koji su financirani iz fondova Europske unije', rekao je Mikulić.

Upitan može li govoriti o tome da je građevinsko definitivno izašlo iz krize Mikulić odgovara kako o tome još uvijek nema govora:

'Kako je i ministar (Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva), napomenuo, pretenciozno je govoriti o izlasku građevine iz krize. Ja sam optimist, jer postoji perspektiva, postoji sustav i izgrađen je način na koji se može doći do kvalitetnih sredstava do svježeg novca'.

Mikulić je komentirao činjenicu kako je pad građevine bio glavni krivac za pad BDP-a:

'To je opće poznata stvar iz ekonomske znanosti. To datira već desetljećima unazad, sjetimo se samo New Deala za vrijeme velike gospodarske krize u Sjedinjenim Američkim Državama. U principu se situacija nije promijenila puno do dan danas, građevinarstvo u tom kotaču BDP daje najveći zamašnjak po samoj prirodi svoje aktivnosti jer uz sebe aktivira i mnoge djelatnosti koje nisu direktno građevinarstvo, a živnu čim se pojavi neki veći projekt'.

Što se poslovanja Viadukta tiče, Mikulić se osvrnuo na projekt Zračne luke Zagreb u kojoj sve napreduje prema rokovima, čak postoji mogućnost da cijeli projekt bude gotov ranije.

U jutarnjoj kronici Hrvatskog radija pak, Mikulić je dodao kako je put do oporavka dug:

'Vrlo teško i mukotrpno će biti doći do razina da se omogući stabilno poslovanje tvrtki i novo zapošljavanje'.