PRVO TROMJESEČJE 2022.

Termoelektrane na ugljen proizvele gotovo trećinu struje u Njemačkoj

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2022 13:12
  • Objavljeno 08.06.2022 u 13:12
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: N. N.

Ugljen je i u prvom tromjesečju bio najvažniji izvor energije u proizvodnji struje u Njemačkoj, s 31,5 posto udjela u ukupnoj proizvodnji, pokazalo je u srijedu izvješće statističkog ureda.

Više od polovine od ukupno 143,8 milijardi kilovat-sati struje proizvedeno je u razdoblju od siječnja do ožujka iz konvencionalnih izvora energije, poput ugljena, prirodnog plina i nuklearne energije, izračunao je Destatis.

Preostalih 47,1 posto proizvedeno je iz obnovljivih izvora, poput vjetra, Sunca i bioplina.

Količina struje proizvedene iz konvencionalnih izvora pala je ipak osam posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je ona iz obnovljivih izvora porasla za 21 posto.

Najvažniji izvor energije bio je ugljen, s 31,5 posto udjela u ukupnoj količini proizvedene struje. Termoelektrane na uglje proizvele su 12,5 posto više struje nego u prva tri prošlogodišnja mjeseca.

Vjetar je drugi na ljestvici izvora, s udjelom od 30,1 posto.

Vjetroelektrane su u prva tri ovogodišnja mjeseca proizvele 28,8 posto više struje ponajprije zbog relativno slabih vjetrova na početku 2021., objasnili su statističari.

Termoelektrane na ugljen proizvele su 17 posto manje struje, a nuklearne elektrane gotovo upola manje nego u prva tri mjeseca 2021.

Udio nuklearne energije u količini proizvedene električne energije sada iznosi samo šest posto, a udio prirodnog plina 13 posto, izvijestio je Destatis.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!