HT, A1 I TELE2

Telekomi od nove vlade očekuju suradnju i pozitivne gospodarske mjere

18.07.2020 u 09:00

Bionic
Reading

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj - HT, A1 i Tele2, vjeruju u dobru suradnju s novom hrvatskom vladom, od koje očekuju nastavak pozitivnih gospodarskih mjera poput smanjenja parafiskalnih nameta, kako bi nastavili investirati u nove tehnologije, 5G i digitalizaciju

Ističu to uz ostalo predsjednici uprava tri telekom kompanije za Hinu uoči stupanja na dužnost nove vlade, slažući se i u ocjenama da će njezine buduće odluke biti vrlo važne za nastavak digitalizacije hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini te konkurentnost i 'hvatanje koraka' s europskim predvodnicima.

Nebis iz HT-a: Nadamo se pozitivnoj investicijskoj klimi

"Nedavne odluke o znatnom smanjenju naknada za radiofrekvencijski spektar su nesumnjivo dodatni poticaj za daljnja ulaganja u mobilne mreže ususret 5G razdoblju i nadamo se i najava pozitivne investicijske klime. Međutim, mi i dalje plaćamo vrlo visoke naknade za pravo puta, što je prepreka daljnjem ulaganju u optičke mreže, a koje su glavni preduvjet za digitalizaciju zemlje", poručuje predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

HT vidi kao pouzdanog partnera središnje i lokalnih vlasti u digitalizaciji Hrvatske, a namjeravaju i dodatno ojačati svoju ulogu u okruženju pogodnom za ulaganja, unutar kojeg bi njihove investicije imale još veći učinak, pogotovo u ubrzavanju implementacije optičke infrastrukture u cijeloj zemlji u vremenu kada je to važnije nego ikad.

"Naša predanost investicijskim planovima ostaje neupitna, jer su izuzetno bitni za gospodarski oporavak Hrvatske i brzu tranziciju prema digitalnom društvu. HT u posljednjih pet godina s više od 8,5 milijardi kuna ulaganja u infrastrukturu pokreće digitalizaciju u Hrvatskoj, a ta su ulaganja omogućila i stabilnost fiksnih i mobilnih mreža u posljednjim izazovnim mjesecima za korisnike, poslovni i javni sektor. HT se uspješno nosi s povećanjem prometa i osigura povezanost", naglasio je Nebis.

Dvorjančansky iz A1: Najavljena aukcija za 5G kao proinvesticijska mjera

Vjerujući u nastavak dobre suradnje i s budućom Vladom, predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiri Dvorjančansky ocjenjuje da je Vlada prepoznala telekomunikacijski sektor kao osovinu gospodarskog razvoja i digitalnog društva te partnerski podržala ulaganja u najmoderniju telekomunikacijsku infrastrukturu.

To je potvrdila, kako kaže, i za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, kada je usvojena nova EU digitalna strategija “Izgradnja digitalne budućnosti Europe”, koja, uz ostalo, poziva na jače ulaganje u razvoj 5G-a.

"Nadamo se da će najavljena aukcija za 5G spektar (u prvoj polovini 2021., op.a.) biti još jedna dodatna proinvesticijska mjera Vlade, a pozdravljamo i najavljeno porezno rasterećenje na dohodak, što će doprinijeti jačoj kupovnoj moći građana i pozitivno utjecati na gospodarsku aktivnost, koja je trenutno dodatno opterećena devalvacijom kune i pandemijom koronavirusa. Bržoj revitalizaciji i ekonomskoj stabilnosti zasigurno će uvelike pomoći i ulazak Hrvatske u šengensku zonu, što bi se, prema najavama, moglo dogoditi do kraja ove godine", poručuje Dvorjančansky.

U idućem razdoblju očekuje i pokretanje Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NPBBI), čija je izgradnja financirana i iz EU fondova, jer to smatra osnovom za povezivanje urbanih i ruralnih pristupnih mreža u Hrvatskoj te za stvaranje "gigabitnog društva" do 2025. godine.

Pavlinić iz Tele2: Očekujemo stabilan regulatorni okvir i rasterećenja

Ocjenjujući da je Vlada prepoznala važnost telekoma i njihove infrastrukture za digitalizaciju, ali i kao temeljne okosnice društva i gospodarstva u korononakrize, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić poručuje da od nove Vlade očekuju stvaranje te podršku u provedbi regulatornog okvira komplementarnog sa zahtjevima EU stečevine.

"Za nastavak snažnih ulaganja u nove tehnologije očekujemo kontinuitet započetih Vladinih mjera za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, te daljnja porezna rasterećenja. To je potrebno i radi ostvarenja ambicioznih ciljeva akcijskog plana 5G za Europu i ciljeva za ostvarenje gigabitnog društva", ističe Pavlinić.

Očekuje i stabilan regulatorni okvir s ujednačenom primjenom propisa i pravnom sigurnošću te brze i vidljive pomake na povećanju efikasnosti javne uprave, koja će biti u funkciji razvoja gospodarstva i podizanja životnog standarda svih hrvatskih građana.

To je, kao i otvaranje radnih mjesta i razvoj društva, moguće isključivo uz partnerski odnos industrije, Vlade i lokalnih tijela vlasti, zaključuje Pavlinić.

sve osim nogometa

Učitavanje...