NE POMAŽE NI CEDEVITA

Tedeschi: 'Sljedeća godina bit će još teža nego ova'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 16.10.2009 14:02
  • Objavljeno 16.10.2009 u 12:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi ne slaže se s optimističkim najavama da će sljedeće godine doći do gospodarskog oporavka. Štoviše, prema njegovom mišljenju, 2010. će biti još teža nego ova

'Kriza je strukturalna, a mi smo dosad surfali na pozitivnom globalnom valu. Kad je on stao, mi smo se suočili s realnošću. Mi, prije svega, imamo krizu upravljanja, i to u svim sektorima društva. U crkvi, u intelektualnoj eliti, politici, pa tako i u korporativnoj eliti. Više se ne zna koja je uloga nadzornih odbora, uprava i dioničara', rekao je Tedeschi obraćajući se sudionicima konferencije Zagrebačke burze, koja se danas i sutra održava u Splitu.

Kao ogledni primjer Tedeschi je uzeo slučaj Podravke. Uprava i nadzorni odbor koprivničke tvrtke, istaknuo je, ne mogu se sakriti iza tvrdnje 'mi o tome nismo ništa znali', i da to prođe bez ikakvih sankcija.

Tedeschi se pita zašto je izostala reakcija Zagrebačke burze i regulatora na tržištu kapitala, iako su čelni ljudi Podravke prekršili kodeks o korporativnom upravljanju.

'Svi znamo da to nije prvi takav slučaj. Koliko puta tvrtke na burzi kasne s objavom financijskih izvješća? Pozivaju li poduzeća investitore na predstavljanje financijskih rezultata? Dosad smo pokrivali jedni druge, i sad se tješimo da će ponovo doći neki ružičasti val izvana, na kojem ćemo opet surfati', kritičan je bio Tedeschi.

Prema njegovom mišljenju, sve je veći jaz između financijskog i realnog sektora. Na domaćem tržištu sve je niža razina konkurentnosti i sve je manji broj kompanija koje se mogu othrvati globalnim takmacima. Dok, s druge strane, investitori na burzi ne pokazuju želju da više saznaju o poduzećima s čijim dionicama trguju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi