OKRETANJE VEĆIM RIZICIMA

Tečaj dolara potonuo na najniže razine u godinu dana

13.09.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Cijena dolara potonula je prošloga tjedna na najniže razine u ovoj godini jer sve čvršće uvjerenje u oporavak svjetskog gospodarstva navodi ulagače na povlačenje iz sigurnih utočišta, a ulaganje u investicije s većim rizikom, ali i većim prinosima

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna na 76,457 bodova, najnižu razinu u gotovo godinu dana.

Pritom je tečaj američke valute u odnosu na japansku pao 2,52 posto, na 90,64 jena, a u jednom je trenutku zaronio na samo 90,22 jena, što je njegova najniža razina u sedam mjeseci.

U odnosu na europsku, američka je valuta oslabila 1,99 posto, pa je tečaj eura tjedan završio na 1,4581 dolar. Tijekom tjedna euro je vrijedio i 1,4634 dolara, najviše u ovoj godini.

U odnosu, pak, na japansku valutu, euro je oslabio 0,61 posto, pa mu je cijena pala na 132,16 jena.

Slabljenje dolara posljedica je sve čvršćeg uvjerenja ulagača da se najveća svjetska gospodarstva izvlače iz recesije, pa se povlače iz ulaganja u sigurna utočišta kapitala i okreću rizičnijim investicijama koje nose više prinose, ponajviše dionicama.

'Jačanje optimizma glede globalnog gospodarskog oporavka i rast apetita ulagača za rizicima prigušili su potražnju za dolarom kao sigurnim utočištem za kapital', kaže strateg NAB Capitala John Kyriakopoulos.

Negativno je na dolar utjecalo i izvješće UN-ove konferencije za trgovinu i razvoj (UNCTAD), u kojemu se poziva na ograničenje uloge dolara kao vodeće globalne trgovinske valute, što je prvi takav prijedlog neke vodeće međunarodne institucije.

Analitičari ocjenjuju da postoji mogućnost promjene klime prema dolaru, kojeg se tradicionalno smatra sigurnim utočištem za kapital u doba financijskih kriza, pa i ove koja je eskalirala prije gotovo godinu dana s kolapsom američkog bankovnog giganta Lehman Brothersa.

'Kratkoročni igrači poput hedge fondova u posljednje vrijeme reduciraju ulaganja u dolar. Pridruže li im se i dugoročni igrači, to bi moglo teško pogoditi dolar', ocjenjuje Mitsuru Sahara, trgovac u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Dolar dodatno pritišću i spekulacije da bi američka središnja banka Fed mogla nešto sporije reagirati od ostalih središnjih banaka svijeta u podizanju ključnih kamatnih stopa s gotovo nulte razine.

Slabljenje dolara potaknulo je, pak, rast cijene zlata, koja je, po prvi puta od veljače, preskočila razinu od 1.000 dolara po unci.

Na tržištu u Londonu polovicom tjedna cijena unce zlata dosegnula je 1.007 dolara, najvišu razinu od ožujka 2008. godine, kada je iznosila rekordnih 1.032 dolara.