alfa romeo

Talijanska vlada kritizira Stellantis: Automobil Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj

12.04.2024 u 14:26

Bionic
Reading

Stellantis je odlukom o proizvodnji prvog potpuno električnog Alfa Romea u inozemstvu prekršio talijanske zakone, ustvrdio je ministar industrije Adolfo Urso

Brend Alfa Romeo, ikona talijanske automobilske industrije, predstavio je u srijedu novi mali, potpuno električni sportski terenac Milano, nadjenuvši mu ime po gradu u kojem je kompanija osnovana daleke 1910. godine.

Proizvodit će ga u Poljskoj, u gradu Tychyju. To je prvi model Alfa Romea koji će se u potpunosti proizvoditi izvan Italije.

"Automobil imena Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj. Talijanski zakon to zabranjuje", rekao je Adolfo Urso u Torinu, referirajući se na zakon iz 2003. koji zabranjuje neistinito isticanje talijanskog porijekla proizvoda.

"Taj zakon propisuje da ne možete takvim indikacijama dovoditi potrošače u zabludu. Dakle, automobil koji se zove Milano mora se proizvoditi u Italiji. U suprotnom, tvrtka indikacijama obmanjuje, što talijanski zakon ne dopušta", rekao je Urso.

Stellantis je odbio komentirati izjave talijanskog ministra.

Ursova pritužba najnovija je u nizu verbalnih žaoka koje u posljednje vrijeme razmjenjuju vlada premijerke Giorgie Meloni i francusko-talijanski proizvođač automobila paralelno pregovorima o povećanju proizvodnje u Italiji na milijun automobila godišnje.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares izjavio je, po izvješću Automotive Newsa, da će proizvodnja "Milana" u Poljskoj, a ne u Italiji, smanjiti njegovu maloprodajnu cijenu za 10 tisuća eura. Jeftinija hibridna verzija stoji nešto manje od 30.000 eura.