ZBOG POVIŠENE INFLACIJE

Svjetske burze oštro pale jer će kamatne stope i dalje rasti

26.02.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je sve jasnije da će zbog povišene inflacije kamatne stope središnjih banaka dosegnuti više razine nego što se na tržištu očekivalo i na njima se zadržati dulje nego što se očekivalo

Na Wall Streetu je Dow Jones pao 3 posto, na 32.816 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,7 posto, na 3.970 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 11.394 boda. Nakon snažnog rasta u siječnju, u veljači su indeksi izgubili dio tih dobitaka jer su splasnule nade da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Svi posljednji podaci pokazuju da je američko gospodarstvo vrlo otporno na agresivno povećanje kamatnih stopa Feda. Tako je prošloga tjedna objavljeno da je u četvrtom lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,7 posto, nešto manje od očekivanja analitičara, ali ipak solidno.

Objavljeno je, također, da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano pao, što pokazuje da je tržište rada i dalje čvrsto. Uz to, podaci o inflaciji i potrošnji i dalje su iznad očekivanja analitičara, što znači da bi inflacijski pritisci mogli ostati pojačani dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga se sada procjenjuju da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5,35 posto do srpnja, a na tim bi se razinama cijena novca zadržala do iduće godine. Još nedavno ulagači su se nadali da bi ključna kamata Feda mogla ostati ispod razine od pet posto, a da će Fed krajem godine započeti ciklus smanjenja kamata.

I na europskim burzama su cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,6 posto, na 7.878 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,8 posto, na 15.209 bodova, a pariški CAC 2,2 posto, na 7.187 bodova.

  • +13
Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dolar prema košarici valuta ojačao četvrti tjedan zaredom

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer je vrlo izgledno da će američka središnja banka povećati kamatne stope na više razine nego što se na tržištu očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 1,3 posto, na 105,20 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,4 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0545 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je, pak, 1,7 posto, na 136,45 jena, najvišu razinu u dva mjeseca.

Rast dolarova indeksa na najviše razine u sedam tjedana zahvaljuje se nizu makroekonomskih podataka koji upućuju na to da je najveće svjetsko gospodarstvo i dalje snažno, da ga dosadašnje agresivno povećanje kamatnih stopa Feda nije dovoljno usporilo.