NAFTOVODOM DRUŽBA

Rusija zaustavila dotok nafte prema Poljskoj

25.02.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Rusija je zaustavila dotok nafte u Poljsku naftovodom Družba, priopćio je u subotu Daniel Obajtek, izvršni direktor poljske rafinerije PKN Orlen

'Učinkovito osiguravamo zalihe. Rusija je zaustavila dotok u Poljsku, za što smo spremni. Iz Rusije dolazi samo 10 posto sirove nafte, a zamijenit ćemo je drugim izvorima', napisao je Obajtek na Twitteru. PKN Orlen objavio je da može u potpunosti opskrbiti svoje rafinerije morskim putem te da zaustavljanje opskrbe naftovodom neće utjecati na isporuku benzina i dizela potrošačima.

Tvrtka je od veljače, nakon isteka ugovora s ruskim Rosneftom, naftu dobivala u sklopu ugovora s ruskim Tatneftom.  Cjevovod Družba izuzet je od sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Družba opskrbljuje naftom Poljsku, Njemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Izostavljena je iz sankcija kako bi se pomoglo zemljama s ograničenim alternativama dobave nafte.  Orlen je nakon početka invazije na Ukrajinu i prije europskog embarga na rusku naftu koja dolazi morskim putem prestao kupovati rusku naftu i goriva.

Trenutno energent nabavlja iz zapadne Afrike, sa Sredozemlja, Meksičkog zaljeva i od arapskih zemalja. Sa saudijskim ARAMCO-om Orlen ima ugovor od 2022. godine.