OBNOVA NAKON POTRESA

Svjetska banka savjetnik i za drugu prijavu za bespovratna sredstva iz europskog Fond solidarnosti

29.01.2021 u 14:59

Bionic
Reading

Svjetska banka će kao i kod zagrebačkog potresa 2020. godine, biti konzultant hrvatske Vlade u aplikaciji za sredstva iz europskog Fonda solidarnosti namijenjena obnovi nakon potresa koji su zahvatili Sisačko-moslavačku i okolne županije, izjavio je u petak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat

On i direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli održali su danas radni sastanak u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, nakon kojega su obišli centar Petrinje

Horvat je nakon obilaska izjavio da će Svjetska banke biti vladin konzultant za drugu hrvatsku aplikaciju za sredstva iz europskog Fonda solidarnosti namijenjena obnovi Banije, te predjela Zagrebačke i Karlovačke županije zahvaćenih potresima od kraja prošle godine.

Po njegovim riječima, očekuje se da će stručnjaci Svjetske banke u idućih pet tjedana "pripremiti adekvatnu procjenu štete" kako bi se najkasnije do 23. ožujka, do kada je utvrđen rok, mogla zatražiti sredstva iz Fonda solidarnosti.

Horvat očekuje da će taj posao biti završen najmanje dva tjedna prije toga roka.

Očekujem pozitivan odgovor Europske komisije, kao i u slučaju zagrebačkog potresa, rekao je Horvat.

Elisabetta Capannelli istaknula je solidarnost i zahvalnost svima koji pomažu stradalom stanovništvu i gospodarstvu. Najavila je da slijedi procjena štete "u skladu s međunarodno priznatim metodama", kao podloga za aplikaciju na Fond solidarnosti.

U Zagrebu smo to učinili i vidjeli smo da je stigla pomoć iz Europe, nema razloga da tako ne bude i sada, dodala je.

Republika Hrvatska je sredinom prošle godine zatražila dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za saniranje posljedica prouzročenih potresom u Zagrebu i okolici. Na temelju toga zahtjeva, Hrvatskoj je iz toga fonda odobreno bespovratnih 683,7 milijuna eura.

Ovih dana objavljeni su javni pozivi na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu nakon razornog potresa koji je pogodio Grad Zagreb te područja Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Pozivi su ukupno vrijedni 383 milijuna eura.