ako se zauzda epidemija

Svjetska banka prognozira rast BDP-a u BiH u 2021. za 2,8 posto

07.01.2021 u 09:41

Bionic
Reading

Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine u ovoj godini trebao bi porasti za 2,8 posto, zauzda li se epidemija koronavirusa i obnove gospodarske aktivnosti, prognozira Svjetska banka.

Prema projekcijama iz publikacije Svjetska banke "Globalni ekonomski izgledi", rast BDP-a u BiH ipak će biti manji za 0,8 postotnih bodova u odnosu na projekcije iz lipnja prošle godine. Tada je Svjetska banka prognozirala da će BDP u Bosni i Hercegovini 2021. godine porasti za 3,4 posto.

Izgledi su smanjeni budući je zemlja pretrpjela pad bruto domaćeg proizvoda u 2020. godini od četiri posto, što je za 0,8 postotnih bodova slabije u odnosu na izvještaj Svjetske banke iz lipnja prošle godine.

U 2022. godini Svjetska banka očekuje realni rast bosansko-hercegovačkog BDP-a za 3,5 posto. 

BiH kao i zapadni Balkan ostvarit će prema prognozi Svjetske banke rast BDP-a pod pretpostavkom povratka povjerenja potrošača i poslovanja, stavljanja covida-19 pod nadzor te smanjenja političke nestabilnosti.

Svjetska banka bitnim za zapadni Balkan drži i oporavak u Europskoj uniji, s aktiviranjem planova oporavka koji bi trebali pokrenuti znatna financijska sredstva.