REKORDNI MINUS

Švicarska središnja banka lani izgubila 23 milijarde franaka

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2016 14:13
  • Objavljeno 08.01.2016 u 14:13
SNB

SNB

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Thomas Hodel

Švicarska narodna banka (SNB) zaključila je 2015. godinu s rekordnim gubitkom zbog naglog jačanja franka nakon ukidanja minimalnog tečaja domaće valute prema euru, objavljeno je u petak iz te banke

SNB je prošle godine prema privremenim izračunima zabilježio gubitak od 23 milijarde švicarskih franaka, što u prvom redu pripisuju gubicima na portfeljima stranih valuta povezanim s naglim jačanjem švicarskog franka nakon ukidanja minimalnog tečaja prema euru u siječnju 2015.

Zbog tog je jačanja domaće valute središnja banka na deviznim pozicijama zabilježila gubitke od ukupno 20 milijardi franaka, stoji u izvješću.

U SNB-u očekuju da će unatoč gubitku isplatiti saveznoj vladi i kantonima milijardu franaka, plus dividende od 15 franaka po dionici, zahvaljujući distribucijskim rezervama od 27,5 milijardi franaka. Banka je inače kantonima dužna isplatiti najmanje dvije trećine neto dobiti.

Godišnji poslovni rezultati SNB-a postali su osjetljivo političko pitanje 2013. kada prvi puta nisu isplatili novac dioničarima. Pojedini kantoni u velikoj su mjeri ovisni o SNB-ovom novcu, koji njihovim proračunima može osigurati višak.

Predsjedatelj vijeća 26 kantonalnih ministara financija Petar Hegglin kazao je za Reuters da bi izostanak uplate 'pojačao pritisak na kantone da štede'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!