PREMIJERKA KOSOR S IZVOZNICIMA

'Svi traže reforme, a nitko se ne želi reformirati'

18.05.2011 u 12:33

Bionic
Reading

'Možemo donijeti najbolje zakone prilagođene izvoznicima, ali treba ih provoditi, mnogi u tom lancu smatraju da te poslove ne moraju baš oni napraviti. Treba nam više zajedništva i pameti', kazala je premijerka Jadranka Kosor na dodjeli nagrade Zlatni ključ komentirajući prijedloge Hrvatskih izvoznika kojima bi Vlada trebala pomoći izvozno orijentiranim tvrtkama koje čine tek 12 posto od ukupnog broja tvrtki, ali doprinose BDP-u udjelom od skoro 40 posto

Tko je dobio Zlatni ključ?

Četiri glavne nagrade Zlatni ključ dobili su: Končar D&ST za najboljeg velikog izvoznika u 2010. godini, Solaris za najboljeg srednjeg izvoznika, Navis Consult za najboljeg malog izvoznika i Avl-Ast za najinovativnijeg izvoznika. Nagrade su dodijeljene i prema tržištima; najbolji izvoznik u Italiju je Solaris, u BiH Koka, u Njemačku Eko Međimurje, u Sloveniju PPC Buzet, u Austriju Eurocable group, u Srbiju Cedevita, u SAD Dok-ing, u Mađarsku Sladorana, u Rusiju Jadran galenski laboratorij, u Veliku Britaniju Končar energetski transformatori, u Brazil LPT, u UAR Šestan Buch, u Nigeriju Končar D&ST, u Hong Kongu Harburg-Freudenberger Belišće.

Premijerka Kosor pohvalila se rastom izvoza od pet posto na početku godine i požalila kako 'svi traže reforme, a malo je onih koji bi htjeli sudjelovati i pristati se reformirati'. Prijedloge hrvatskih izvoznika među kojima su jačanje HBOR-a, preusmjeravanje subvencija i kontrola uvoza, ocijenila je prihvatljivim i najavila im radni sastanak.

Susret s Hrvatskim izvoznicima iskoristila je kako bi podsjetila na Vladin program gospodarskog oporavka, koji su, kaže Kosor, 'odlično cijenili MMF, HNB i Svjetska banka'. Kosor ističe da su mjere oporavka dugoročne, a duga je, žali se, povijest otpora prema njima. 'Sjetite se otpora na početku; govorili su da je neprihvatljiva lakoća reformi.'

Od mjera koje su u potpunosti ostvarene istaknula je Zakon o fiskalnoj odgovornosti, smanjenje parafiskalnih nameta, izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju. Za izmjenu Zakona o radu, Kosor kaže kako je oko toga Vlada ostala usamljena. 'Dobro je da smo se dogovorili sa socijalnim partnerima, ali ZOR treba mijenjati i prilagoditi onima koji rade, zapošljavaju i isplaćuju plaće', istaknula je.

U Vladi se hvale i poboljšanjem likvidnosti, a vrijeme plaćanja obveza javnih poduzeća smanjeno je sa 72 dana iz siječnja 2010. na današnjih 42 dana. Podsjetila je i na ulogu HBOR-a koji je u prošloj godini isplatio dvije i pol milijarde kuna povoljnih kredita i kritizirala poslovne banke koje su se na jednoj od posljednjih aukcija 'javile s neprihvatljivo visokom kamatom od osam posto'.

'Ako hoćemo gospodarski osnažiti Hrvatsku, moramo sudjelovati svi: HNB, poslovne banke, HUP, sindikati i lokalna zajednica, naravno, na čelu s Vladom', kazala je Kosor.

Pohvalivši se finalizaciji pregovora s EU, Kosor je istaknula kako gospodarstvenicima puno znači ulazak u EU, jer je to izvoz bez carina na tržište od pola milijarde ljudi.