izvijestio akd

Svi koji žele prodavati duhan morat će od 20. svibnja poštovati ovo pravilo

24.04.2019 u 09:40

Bionic
Reading

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) izvijestila je u srijedu kako je sukladno europskoj direktivi o sustavu sljedivosti duhanskih proizvoda, počela izdavati jedinstvene identifikacijske oznake gospodarskim subjektima, pri čemu se ti subjekti moraju registrirati do 20. svibnja

"AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Svi gospodarski subjekti u lancu proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda moraju biti registrirani i označeni identifikacijskom oznakom. Ovakav način povezivanja i označavanja omogućava nadzornim tijelima da prate put kutije cigareta ili drugog duhanskog proizvoda od tvornice ili države u koje su proizvedeni, do krajnjeg prodajnog mjesta", kaže se u priopćenju AKD-a.

Ističu da se do 20. svibnja, kada direktiva stupa na snagu, svako prodajno mjesto mora jednokratno prijaviti u sustav, čime će dobiti jedinstvenu oznaku gospodarskog subjekta i prodajnog mjesta.

Proizvođači pak, uz navedene jedinstvene oznake, moraju dobiti i oznake strojeva. Prilikom proizvodnje i pakiranja duhanskih proizvoda, u kodu apliciranom na samo pakiranje, bit će naznačeno u kojoj je tvornici kutija proizvedena, na kojem stroju te za koje je tržište namijenjena, a jedinstvene kodove nosit će i sve daljnje razine skupnih pakiranja proizvoda, navode iz AKD-a.

Napominju da je u tu svrhu AKD razvio tehnološko rješenje koje omogućuje generiranje jedinstvenih kodova i komunikaciju svih uključenih strana. Za sve korisnike osiguran je i jednostavni sustav prijave putem web stranice: https://tpd.akd.hr/, gdje svi gospodarski subjekti koji se žele baviti prodajom cigareta i drugih duhanskih proizvoda moraju prijaviti svoje prodajne objekte.

  • +5
HUP-ova kampanja protiv šverca duhana Izvor: Pixsell / Autor: Matej Grgić/tportal.hr/

AKD procjenjuje da će u prvoj fazi registracije zaprimiti prijave od 15 do 20 tisuća gospodarskih subjekata te oko 50 proizvođača iz EU-a i svijeta.

Napominju da se na hrvatsko tržište u opticaj mjesečno stavi oko 25 milijuna pakiranja duhanskih proizvoda, a kako će AKD za svaki od tih proizvoda izdati zaseban kod.

Kažu da je sustav sljedivosti duhanskih proizvoda najkompleksniji sustav sljedivosti koji je do sada implementiran u RH, koji nadzornim tijelima omogućuje pregled tržišta u realnom vremenu te smanjuje mogućnost nelegalne trgovine.

Iz AKD-a navode da ih je Ministarstvo financija imenovalo kao pravnu osobu odgovornu za generiranje i izdavanje jedinstvenih identifikacijskih oznaka u RH, što znači da svi oni koji na području RH žele proizvoditi i plasirati duhanske proizvode moraju dobiti jedinstvenu oznaku dodijeljenu od strane AKD-a.

Napominju i da je AKD prvi izdavatelj identifikacijskih oznaka u EU-u sa spremnim tehničkim rješenjem za sljedivost duhanskih proizvoda koje je stavljeno u produkciju i prije roka određenog direktivom.