JUČER UZOR, DANAS NEPLATIŠA

Sve tvrtke Marka Murtića u blokadi

Marko Murtić

Marko Murtić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Svega nekoliko dana nakon što je Nova TV objavila priču o uspjehu Marka Murtića, koji usred krize, dok mnogi stavljaju ključ u bravu, gradi luksuzne jahte čije se cijene izražavaju u milijunima eura, istoj televizijskoj kući javili su se ogorčeni radnici njegovog 'škvera' pored Ivanić Grada, koji mjesecima nisu dobili plaću. Murtićev biznis, i to ne samo proizvodnja brodova, doista je potopljen, provjerili smo u poslovnom registru, jer sve tri njegove tvrtke su u blokadi: AAG Nautika, preko koje djeluje Murticyahts, AAG Dizajn centar - tvrtka za opremanje interijera i G.T.C.- koja prodaje luksuznu rasvjetu

Teza novinarke Nove TV, u koju i mi drugi tako rado vjerujemo - da unatoč krizi uspjeh neće zaobići hrabre i inventivne poslovne poteze te da mala Hrvatska može biti konkurentna upravo u gradnji sofisticiranih proizvoda kao što su luksuzne sportske jedrilice od karbona - rasprsnula se u ponedjeljak navečer poput balona. Radnici Murtićevog 'škvera' iz Križa pored Ivanić Grada pred TV kamerama ogorčeni su jer mjesecima nisu primili plaću, dok se vlasnik Murticyahtsa nekoliko dana ranije slikao kao uspješan poduzetnik za čije jahte stranci izdvajaju milijun eura.

No točne su obje strane priče, jer arhitekt po struci i pasionirani jedriličar Marko Murtić zaista je napravio inventivan proizvod - njegova jedrilica je zbog brzine prozvana nautičkom Formulom 1 i dobio je ugledne nagrade za dizajn brodova, no njegovo je poslovanje potopljeno i sve tri njegove tvrtke su u blokadi: AAG Nautika, preko koje djeluje Murticyahts, Dizajn centar AAG - tvrtka za opremanje interijera i G.T.C. - koja prodaje luksuznu rasvjetu. Prema posljednjim dostupnim podacima s poslovnog registra, AAG Nautika je 2010. godine imala prihod od 8,2 milijuna kuna i gubitak od 5,9 milijuna kuna. I druge dvije tvrtke poslovale su s minusom: Dizajn centar je imao gubitak od 1,7 milijuna kuna, a G.T.C. 0,6 milijuna kuna.

U sličnoj situaciji kao i radnici Murtićevog škvera našli su se i njegovi dobavljači - neki od njih, poput tvrtke Adriana Nautika, dugove će pokušati utjerati na sudu, a navodno i državi duguje milijune za porez i neplaćene doprinose. Iako se odazvao u prvom televizijskom prilogu o luksuznim jedrilicama koje kupuju stranci, u priči o neplaćanju nije htio dati izjavu. Ipak, oglasio se pisanim priopćenjem u kojem potvrđuje da postoje potraživanja radnika i dobavljača, no poput mnogih drugih poduzetnika, žali se na začarani krug nelikvidnosti, tvrdeći da je i sam žrtva neplaćanja.

'Tvrtka se u protekle dvije godine našla u teškoćama zbog nelikvidnosti i nemogućnosti naplate od nekih naših dužnika, kao i sporosti pravnog sustava', poručio je Murtić za Novu TV. Tvrdi da će vratiti dugove i izvući tvrtku iz propasti uspije li naći novog investitora. No proizvodnja u Križu kod Ivanić Grada stoji, a sudskom odlukom radnici će dio dugovanja naplatiti preuzimanjem strojeva iz pogona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi