PROPALI PODUZETNIK

Sve tvrtke Ivića Pašalića su u blokadi

Ivić Pašalić

Ivić Pašalić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Iako Ivić Pašalić, nesuđeni povratnik u HDZ, tvrdi da mu, osim građevine, ostali poslovi idu jako dobro, nije baš tako. Sve tvrtke koje je vodio ili osnovao od 2002, nakon poraza od Ive Sanadera na sedmom saboru HDZ-a, propale su ili su u blokadi, unatoč 20-ak milijuna eura pristiglih iz sumnjive lihtenštajnske tvrtke, 30 milijuna eura kredita Hypo banke i vrijednim strojevima za drvnu industriju, navodno otetima bratu Zdravku Pašaliću, piše Poslovni dnevnik

U nedavnom intervjuu Večernjem listu priznao je da posao sa stanogradnjom u Odri pokraj Zagreba ide loše, no pohvalio se da mu zato drugi posao, proizvodnja drvenih peleta, ide jako dobro. Istina je malo drukčija, piše Poslovni dnevnik.

Iako je proizvodnja peleta bila najavljena kao posao budućnosti, Pašalićeva tvrtka Mundus viridis ('Zeleni svijet'), koja zapošljava 60-ak ljudi, u blokadi je. Od samog osnutka gomila gubitke: 2009. godine 653.000 kune, a 2010. još otprilike toliko. Pašalić je u drvni sektor ušao ubrzo nakon odlaska iz visoke politike. Od 2005. bio je direktor tvornice Adriadrvo u Vrbovcu, koja je u vlasništvu njegova brata Zdravka, a koja je nizom vrlo zanimljivih okolnosti nastavila tradiciju nekadašnje tvornice Zagrebdrvo. Tu je tvrtku Zdravko Pašalić dobio privatizacijom 90-ih, pri čemu mu je PBZ, tada još banka u državnom vlasništvu, kao bratu utjecajnoga HDZ-ovca nesebično otpisala višemilijunski kredit.

Dok je Ivić vodio Adriadrvo, u tvrtku je ušlo 23,7 milijuna eura preko tvrtke Croscan iz Lihtenštajna. Posrijedi je jedna iz niza tvrtki koje vodi Gerald Hoop, odvjetnik povezan s Vladimirom Zagorcem i Hypo bankom, a preko kojih je u Hrvatsku plasiran golem novac. Još se ne zna tko je vlasnik novca koji Hoop ulaže u razne projekte, najčešće na Jadranu, pa ostaje sumnja da je nezakonito zarađen u Hrvatskoj i preko Lihtenštajna vraćen u zemlju. Ni misteriozni milijuni iz Lihtenštajna nisu bili dovoljni pa Adriadrvo 2007, za direktorskoga mandata Ivića Pašalića, ulazi u minus od pola milijuna kuna. Nakon njegova odlaska 2008. gubitak se povećava na čak 108,8 milijuna kuna, dok se broj zaposlenih prepolovio sa stotinu na pedesetak, a potom sveo na samo dvojicu zaposlenika.

U međuvremenu se doktor Pašalić posvetio svom novom biznisu - iste godine kad je postao direktor Adriadrva, 2005, osnovao je tvrtku Kapital konzalting i počeo se baviti građevinom. Tada je gradnja stanova bila vrlo unosna pa je i on odlučio ući u taj posao. Osmislio je projekt energetski štedljivog naselja sa 300 stanova u Odri pokraj Zagreba, nazvano O2. I opet je imao sreće s bankarima: Hypo Leasing dao mu je 30 milijuna eura kredita, i to bez uobičajenih 20-ak posto učešća, što je poprilično hrabro s obzirom na to da je u tom poslu bio početnik.

Situacija postaje jasnija znamo li da je upravo Pašalić, sa svojim kasnijim konkurentom Sanaderom i likovima poput generala Vladimira Zagorca, Hypo banci utirao put za ulazak na hrvatsko tržište, pa ga kao važnu figuru u svojim izvješćima spominje i austrijsko povjerenstvo zaduženo za istragu afere Hypo. Umjesto da svom autoru osigura bogatstvo, projekt O2 je propao. Kupci stanova u Odri nisu zadovoljni jer obećani popratni sadržaji nisu izgrađeni, grijanje u tom 'niskoenergetskom' naselju skuplje je nego drugdje, a žale se i na previsoku pričuvu. Kako neslužbeno doznajemo, useljeno je samo 40-ak stanova. Tek ih je nekoliko prodano, a ostali su oni u najmu, s tim da je iznajmljenih stanova bilo puno više, ali su se nezadovoljni stanari iselili. Projekt O2 već je ranije uzdrman recesijom. Kapital konzalting 2007. je imao 4,7 milijuna kuna prihoda, a 2008. još 53,9 milijuna kuna prihoda te 3,7 milijuna kuna čiste dobiti. Krizne 2009. prihodi Kapital konzaltinga padaju na 23,5 milijuna kuna. Iduće godine pali su na 14,5 milijuna kuna, tvrtka počinje poslovati s gubitkom, a obveze prema dobavljačima penju se na 26,3 milijuna kuna, nasuprot 6,9 milijuna kuna potraživanja.

Kredit Hypo banci neredovito se vraća pa je samo od prošlog ljeta tvrtka triput bila u blokadi: banka je blokirala Kapital konzalting prošlog ljeta, potom cijeli prosinac i onda krajem siječnja. U doba ekspanzije Pašalić se pokušao širiti i na Istru pa je 2006. u Poreču osnovao još jednu građevinsku tvrtku, Ambo, koja se brzo pokazala lošim projektom. Ta tvrtka bez zaposlenih jedinih je milijun i pol kuna prihoda imala 2009, da bi već dogodine prestala s radom i završila u stečaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi