BANKARI IZGUBILI STRPLJENJE

Sve slabije nade u opstanak Peveca

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 28.10.2009 15:46
  • Objavljeno 28.10.2009 u 15:18
josip baotić i zdravko pevec

josip baotić i zdravko pevec

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Sve je manje nade da će novo vodstvo Peveca postići dogovor s dobavljačima, pogotovo nakon neuspješnog sastanka s bankama, koje potražuju milijardu i pol kuna, od čega je pola već dospjelo na naplatu. Zabrinuti nekooperativnim ponašanjem nove uprave na čelu s Josipom Baotićem, financijski vjerovnici najavljuju ovrhe nad imovinom Peveca u Zagrebu i Bjelovaru

Premda je u oglasu kojima poziva dobavljače na dogovor navedeno da je u pregovorima s bankama stvoreno pozitivno ozračje za daljnju suradnju, bankari tvrde da to nije istina. Na sastanku na kojem je novi predsjednik uprave Josip Baotić prezentirao planove restrukturiranja, bankari su ostali zatečeni nekooperativnošću novog menadžmenta. Naime, Josip Baotić je izašao s maksimalističkim zahtjevima koji uključuju trenutačnu deblokadu računa i moratorij na sve dugove do kraja 2010. godine.

S druge strane nije bio spreman odgovoriti na ključna pitanja vjerovnika o tome koliko je obrtnih sredstava potrebno za 'punjenje polica' i stabilizaciju redovnog poslovanja, koje segmente poslovanja misle prodavati te jesu li krenuli s iznajmljivanjem viška prostora u trgovačkim centrima. Umjesto prihvaćanja plana restrukturiranja koji je po narudžbi vjerovnika napravila konzultantska kuća KPMG-a, Baotić je predložio svoj plan restrukturiranja koji će predstaviti krajem godine.

Iz bankarskih i menadžerskih krugova saznajemo da ponašanjeZdravka Pevecasve više liči na kupovanje vremena što kod njih budi sumnje u pokušaje izvlačenja zdravih dijelova tvrtke na štetu vjerovnika. Čak se spominje mogućnost da je Zdravko Pevec talac kamatara koji nastoje pod svaku cijenu naplatiti svoja potraživanja.

Odbacivanjem plana restrukturiranja koji je svim vjerovnicima bio prihvatljiv, pod upitnik je stavljena bilo kakva mogućnost dogovora. Pojedini vjerovnici već su najavili pokretanje ovrha, a sve više dobavljača sjeda na račun koji je već blokiran s više od 100 milijuna kuna.

Iako Iz Peveca tvrde da pripreme za sutrašnji sastanak s dobavljačima teku po planu, teško je očekivati pozitivan ishod nakon što je već prokockano povjerenje najvećih vjerovnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi