'USKORO' UNEDOGLED

Sve neizvjesnije otvaranje osječkog Avenue Malla

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 20.02.2011 11:34
  • Objavljeno 20.02.2011 u 09:27
AVENUE MALL OSIJEK SIMULACIJA

AVENUE MALL OSIJEK SIMULACIJA

Izvor: tportal.hr / Autor: GORAN FLAUDER

Šestotinjak kandidata, uglavnom djevojaka i mladića, odazvalo se u petak i subotu pozivu Avenue Malla Osijek na fotografiranje u sklopu akcije 'Budi lice naše kampanje i osvoji 5.000 kuna'. Promotivna kampanja se zahuktala, no otvorenje objekta najavljeno za ožujak krajnje je neizvjesno

Današnjim, završnim danom snimanja u velikom grijanom šatoru Avenue Malla na središnjem osječkom trgu, broj zainteresiranih za 'lice kampanje' mogao bi se približiti tisući. Većina ih je satima strpljivo čekala u redu kako bi ih fotografi osječkog MIT studija snimili u različitim pozama i podgrijali im nadu da će baš njih izabrati među stotinama drugih. Mnogi su prikazali zavidne sposobnosti poziranja i dočaravanja različitih raspoloženja, nesvjesni da ustvari sudjeluju u spretno osmišljenoj promidžbi budućeg trgovačko-zabavnog centra izgrađenog uz južni pristup gradu.

'Uskoro' unedogled

GORAN FLAUDER

GORAN FLAUDER

Izvor: tportal.hr / Autor: GORAN FLAUDER

I premda s jumbo plakata ispred novog objekta uz Čepinsku cestu, jednu od najprometnijih u Hrvatskoj, međunarodni investitor GTC već nekoliko tjedana obavještava prolaznike da se objekt otvara 'uskoro', a na web stranici Avenue Malla stoji nedvosmisleno: 'Radimo svaki dan, posjetite nas', nudeći 1.200 besplatnih parkirališnih mjesta, u stvarnosti je situacija bitno drukčija.

Parkirališni prostor neizgrađen je i neuređen, radi se svakodnevno, ali na završnim radovima na objektu trgovačko-zabavnog centra, zakupci još nisu uselili u lokale, a plakati s napisom 'uskoro' mogli bi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na zemljišnoj čestici kojom prolazi pristupna cesta otpasti prije nego što se objekt uistinu otvori.

Osječki su gradski čelnici proteklog vikenda na to i javno upozorili ustvrdivši da bi to moglo postati zapreka otvorenju centra vrijednog 60-ak milijuna eura, u kojem se očekuje otvaranje približno 600 radnih mjesta. Zbog neusklađenosti stanja u gruntovnici i katastru te neprovedenoj parcelaciji zemljišta s pristupnom cestom, na kojem svoj dio u postupku povrata nacionalizirane imovine potražuje prof.dr. Kajetan Šeper iz Slavonskog Broda, u pitanje je došlo dobivanje uporabne dozvole i otvorenje centra.

Administrativne prepreke

Dr. Šeper ishodio je i sudsku zabranu raspolaganja na toj čestici i pokrenuo spor pred Upravnim sudom, pa osječki Avenue Mall zbog uskoga grla na jedinom pristupnom pravcu objektu još dugo neće moći proraditi punim intenzitetom.

GORAN FLAUDER

GORAN FLAUDER

Izvor: tportal.hr / Autor: GORAN FLAUDER

Zbog toga je GTC podigao na noge sve mjerodavne institucije, od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Državnog odvjetništva do pravosudnog aparata i lokalne samouprave, ne bi li ubrzao donošenje sudskih odluka. Prvo, dakle, valja urediti stanje u zemljišnim knjigama i provesti parcelaciju zemljišne čestice s pristupnom cestom kako bi Grad odobrio izgradnju prometnih odvojaka i proširenje ceste prema Avenue Mallu. Tomu, prema zakonu, prethodi i raspisivanje javnog natječaja za najpovoljnijeg izvođača radova, a kako valja ispoštovati sve zakonske rokove, pa i one žalbene, GTC ni uz najbolju volju državnih i gradskih čelnika neće objekt otvoriti tako skoro.

Kako bi se zaobišao natječajni postupak, investitor je ponudio sam financirati radove, premda je to dužnost Grada kojemu je GTC isplatio više od 32 milijuna kuna komunalnog doprinosa. No, zakonske odredbe su neumoljive. Cijena je to olakog pristupa ulagača poslu, koji je za neriješene imovinsko-pravne odnose znao prije nego što je kupio zemljište za gradnju Centra, ali u međuvremenu nije mnogo učinio kako bi pravnim putem riješio problem, pa sada optužuje vladajuće za nedostatak podrške.

Kako bi se brže riješio problem, Grad bi se morao odreći cca 3.400 četvornih metara zemljišta, no gradonačelnik Krešimir Bubalo to je odlučno odbio učiniti opravdano strahujući od kaznene prijave. Stoga je zamjenik gradonačelnika Ivan Vrdoljak zamolio za pomoć glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji se usprkos najavi da će to riješiti za dva, tri dana, nije javio već više od mjesec dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi