zamjenica guvernera hnb-a

Švaljek o uvođenju eura: Banke se pripremaju. Pravi test će biti 1. siječnja, novca će biti dovoljno

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 05.09.2022 21:04
  • Objavljeno 05.09.2022 u 21:04
Sandra Švaljek

Sandra Švaljek

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek gostovala je u Dnevniku HTV-a i govorila o tijeku priprema za uvođenje eura te je rekla kako banke trenutno testiraju svoje sustave i testovi pokazuju da su one spremne, a komentirale je i rast kamatnih stopa za koje je rekla kako će kamatne stope sigurno u eurozoni rasti pod utjecajem monetarne politike.

Još je manje od četiri mjeseca do uvođenja eura. U Hrvatsku su počele stizati prve pošiljke novčanica eura, a do kraja 2022. ukupno će doći 350 tona.

"U razdoblju smo krize, koje smo svjesni. Vidimo stopu inflacije i rast cijena. Odnos između valuta posljedica je toga što je FED ranije krenuo sa zaoštravanjem monetarne politike, što je dovelo do porasta kamatnih stopa u Americi, veće su nego na razini eurozone i to je utjecalo na kretanje tečaja. Nadamo se da će se s postupnim zaoštravanjem monetarne politike i u eurozoni ta situacija promijeniti i da će se euro vratiti gdje je i bio", rekla je Švaljek za Dnevnik HTV-a.

Odgovarajući na pitanje jesu li banke i poslovni subjekti spremni za preuzimanje novca, Švaljek kaže kako sukladno zakonu o uvođenju eura iz mjeseca u mjesec prate stanje u bankama. Banke se pripremaju. Pravi test će biti 1. siječnja. Novca će biti dovoljno

"Svaki mjesec radimo anketu s bankama i redovno razgovaramo, sve pripreme teku u skladu s planom. Imali smo razdoblje za dvojno iskazivanje cijena, sad imamo pripreme za zamjenu, a puno toga se treba u bankama promijeniti, kao i informatički sustavi", navela je Švaljek.

Švaljek ističe kako prvo treba osigurati automatsku zamjenu svih kuna na računima u eure. Švaljek kaže da trenutno banke testiraju svoje sustave i da testovi pokazuju da su spremne.

"Banke se pripremaju. Pravi test će biti 1. siječnja. Novca će biti dovoljno. Trenutno je 36 milijardi kuna gotovine u opticaju, sve te kune treba istovremeno zamjenjivati odgovarajućom količinom euro novčanica i kovanica. Sve pripreme teku u skladu s planom. Već s bankama pripremamo ugovore o predopskrbi novčanicama pa onda kovanicama. Za građane se pripremaju početni paketi od 100 kuna ili 13.27 eura. Sustav je spreman i imamo još četiri mjeseca za potpunu pripremu i tu ne vidimo nikakvih poteškoća", kazala je.

Rast kamatnih stopa

Švaljek se osvrnula i na kamatne stope te rekla da će one u eurozoni rasti pod utjecajem monetarne politike.

"Očekuje se da će doći do daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, da će se ključne kamatne stope povećavati. To nužno ne znači da će se povećavati kamatne stope koje mi plaćamo na kredite. Očekujem da će te kamatne stope reagirati s odgodom i da neće rasti u istoj mjeri kao što rastu ključne kamatne stope", zaključila je Švaljek.

  • +26
  • +23

Euro i kine

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!