uvođenje eura

Kreće predopskrba eurima, u Hrvatsku stiže nevjerojatnih 350 tona novčanica koje ćemo posuditi iz Europe

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 02.09.2022 09:16
  • Objavljeno 02.09.2022 u 09:12
Novčanik s eurima - ilustracija

Novčanik s eurima - ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Lorenzo Di Cola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hrvatska narodna banka (HNB) će do kraja rujna sa svim bankama sklopiti ugovor o predopskrbi novčanicama eura nakon čega kreće u taj proces, a potom će ih od listopada distribuirati velikim poslovnim subjektima što je zahtjevan logistički i sigurnosni posao

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) su potvrdili da će u procesu predopskrbe i opskrbe ove i iduće godine distribuirati približno 350 tona novčanica eura koje su posuđene od jedne nacionalne središnje banke eurosustava. Predviđeno je da će Hrvatska posuđene novčanice vratiti tijekom sljedećih nekoliko godina, piše Jutarnji list.

Prijevoz gotovog novca zahtjevan je logistički i sigurnosni posao za čega će se koristiti blindirana vozila. Zakonom o uvođenju eura predviđeno je da u predopskrbi HNB obavlja prijevoz novčanica eura vlastitim specijalnim vozilima uz pratnju policije, a kovanice će se prevoziti neobilježenim vozilima.

Sve novčanice i kovanice eura koje tvrtke i građani nabave u procesu predopskrbe trebaju čuvati odvojeno od svih ostalih novčanica i kovanica eura kako bi se izbjegao njihov ulazak u optjecaj prije dana službenog uvođenja eura 1. siječnja 2023. godine.

'Za predopskrbu će se koristiti svi apoeni novčanica eura serije 2 ‘Europa‘ koja uključuje 5, 10, 20, 50, 100 i 200 eura. U optjecaju nakon 1. siječnja 2023. nalazit će se i svi apoeni prve serije novčanica eura, koja uključuje apoene od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura, dakle ukupno 13 različitih novčanica eura', kažu u HNB-u.

Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom definirano je da HNB počne predopskrbu banaka novčanicama eura najranije četiri mjeseca prije dana uvođenja eura, a kovanicama, uključujući i početne pakete, najranije tri mjeseca prije dana uvođenja eura. Prvo se provodi posredna predopskrba gotovim novcem eura velikih poslovnih subjekata od strane banaka. Taj proces kreće od početka listopada nakon što HNB do kraja rujna sa svim bankama potpiše ugovor o predopskrbi.

  • +3

Euri i kune

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Pojednostavljena posredna predopskrba, pak, počinje najranije pet dana prije uvođenja eura ili 27. prosinca 2022. kada se eurima mogu opskrbiti tvrtke s manje od deset zaposlenih i ukupnim godišnjim prihodima do dva milijuna eura. Najveći iznos posredne predopskrbe u toj je fazi 10.000 eura. Opskrba početnim paketima kovanica eura predviđena je, pak, od 1. prosinca 2022. godine. Tvrtke će moći u banci kupiti početne pakete kovanica eura u vrijednosti od 145,50 eura kovanog novca eura i centa. Građani se od 1. prosinca 2022. mogu opskrbiti početnim paketom kovanica u vrijednosti od 13,28 eura za koje će plaćati protuvrijednost 100 kuna.

Banke same na temelju provedenih analiza procjenjuju potrebne količine gotovog novca eura za svoje potrebe i potrebe svojih klijenata, a taj iznos usuglašavaju s HNB-om i ugovorom o predopskrbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!