KAKO ĆE U STEČAJ?

Svađa sindikalaca zbunjuje radnike Gaja

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 04.12.2011 12:20
  • Objavljeno 04.12.2011 u 11:29
Željko Vuković i Šimo Orešković na skupu radnika Gaja u rujnu

Željko Vuković i Šimo Orešković na skupu radnika Gaja u rujnu

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

mOdnosi između dvojice sindikalnih čelnika, Željka Vukovića kao povjerenika slatinskog Gaja i Šime Oreškovića kao regionalnog povjerenika Sindikata PPDIV-a, zategnuti su do kraja. Zbog drugačijih stavova oko pokretanja stečaja posvađali su se te je Orešković, uvrijeđen što je slatinski kolega s čelništvom sindikata PPDIV-a razgovarao na svoju ruku, podnio zahtjev za njegovo razrješenje. U petak ujutro, dok je Orešković slao zahtjev sindikalnoj središnjici, pred slatinskim Gajem okupilo se između trideset i pedeset nezadovoljnika, među njima i Željko Vuković

Nezadovoljni stanjem u tvrtki, predugim rješavanjem bankovnog kredita – za što Vuković predbacuje novim vlasnicima tvornice a ne banci, zabrinuti da će ostati uskraćeni za svoja prava, odlučili su svoje povjerenje uskratiti ne Vukoviću, nego Oreškoviću. Od trenutačno pedesetak stalno zaposlenih radnika Gaja čiji se glasovi računaju kada je u pitanju pokretanje stečaja, prikupljeno je 39 potpisa za Oreškovićevu smjenu. Zamjeraju mu što ih je prije tri mjeseca nagovorio na potpisivanje izjave kojom se odriču otpremnina i triju plaća – potraživanja za razdoblje kad tvornica nije radila, za vrijeme kada su bili kod kuće. Najviše mu zamjeraju što se nije izborio za njihov status jer su, smatraju, automatizmom trebali sa zaposlenja na određeno vrijeme prijeći u stalni radni odnos.

Osim toga, uskoro istječe rok od devedeset dana otkako je 220 radnika otišlo na Zavod za zapošljavanje. Vuković tvrdi da će oni, ako se u idućih nekoliko dana ne pokrene proizvodnja ili stečaj, izgubiti prava na zakonom određene tri minimalne plaće i otpremnine. Šimo Oreškovič, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a, kaže da nema razloga za zabrinutost, da Vuković zakon ne tumači ispravno i time širi paniku među radnicima.

Predbacuje mu osobne interese te upozorava radnike na oprez, jer, tvrdi, nije im sve točno protumačeno. 'Pa tko je na svoju ruku pozivao gospodina Šoića u Gaj i to dok je Končar još bio zainteresiran za ulazak u njega? Bio je to Vuković. I sada, kada ga je dozvao, želi ga otjerati. Osim toga, samo manji broj zagovara stečaj, a veći traži opstanak tvornice – o tome mi ovih dana govore brojne sms poruke radnika', kaže Orešković.

Na prozivke da je iznevjerio radnike i nagovorio ih na potpisivanje 'izjave', kaže da je to bio prijedlog Šoića i njegove ekipe, da im je samo predstavio njegov prijedlog, a odluku hoće li izjavu potpisati ili neće donijeli su oni na skupu radnika – 'svatko pred svima'. Dok je god uvjeren da novi vlasnici imaju projekt, da žele pokrenuti proizvodnju i da ozbiljno rade na tome, neće pristati na pokretanje stečaja. Opovrgava podatak da će umjesto njega u Slatinu od sada dolaziti Ante Krajina kao 'novi predstavnik PPDIV-a', kako je govorio Vuković. Sutra slijedi susret novih vlasnika i čelnika sindikata PPDIV-a u Zagrebu, a Orešković za utorak ujutro najavljuje i skup radnika u Slatini. Tada će biti riješene razmirice oko toga tko će ih i kako od sindikalnih čelnika dalje zastupati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi