PLINARA I HEP UPOZORAVAJU

Sutra idu poskupljenja - provjerite brojila

30.04.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Kućanstva će od sutra plaćati 20 posto višu cijenu električne energije te prosječno 22 posto veću cijenu prirodnog plina, pa su i Hrvatska elektroprivreda i najveći distributer plina, Gradska plinara Zagreb pozvali potrošače da očitaju i dostave stanje svojih brojila za električnu energiju i plinomjera

Hrvatska je Vlada na prošlotjednoj sjednici, 27. travnja, odlučila da od 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje za 22 posto, a električna energija za 20 posto.

Vlada je to poskupljenje regulirala s nekoliko odluka, kod električne energije odlukama o visinama tarifnih stavki u tarifnim sustavima za proizvodnju, za prijenos, za distribuciju te za opskrbu električnom energijom, a kod plina odlukama o cijeni za dobavu plina za opskrbljivače tarifnih kupaca, te odlukama o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za distribuciju te za opskrbu prirodnim plinom. Sve su te odluke objavljene u Narodnim novinama, broj 49, od 27. travnja, a stupaju na snagu 1. svibnja.

Po podacima HEP-a, prosječno povećanje ukupne cijene električne energije za kućanstva je 20 posto, a raspon poskupljenja se kreće od 18 do 21 posto, ovisno o karakteristikama potrošnje, odnosno radi li se o jednotarifnim ili dvotarifnim brojilima, kolika je kod dvotarifnih potrošnja u višoj i nižoj tarifi i slično.

Za prosječnog kupca u kategoriji kućanstva, odnosno za ona koja godišnje troše oko 3.600 kilovatsati (kWh), odnosno oko 300 kWh mjesečno, poskupljenje znači da će od svibnja mjesečno za struju izdvajati 40-50 kuna više nego do sada

Od početka svibnja električna energija poskupljuje i za ostale kategorije potrošača, a prosječno je povećanje ukupnih troškova za te potrošače, odnosno poduzetništvo, u rasponu od 9,5 do 12 posto.

Vlada je također prošli tjedan odlučila i o povećanju cijene dobave prirodnog plina za opskrbljivače tarifnih kupaca s dosadašnjih 1,70 kuna po prostornom metru na 2,20 kuna po kubiku (izraženo u kWh nova je cijena plina 0,237563 kune po kWh).

Sukladno tomu, određena je i nova tarifna stavka opskrbe prirodnim plinom Gradskoj plinari Zagreb - Opskrbi d.o.o.

Prema tim odlukama, cijene prirodnog plina od 1. svibnja za kućanstva koja opskrbljuje Gradska plinara Zagreb iznosi 0,312071 kuna po kWh (2,89 kuna po prostornom metru) bez PDV-a, dok s PDV-om cijena iznosi 0,390089 kuna po kWh (3,61 kuna po prostornom metru).

Zbog promjene cijena i iz HEP-a i iz Gradske plinare Zagreb pozivaju potrošače da očitaju i dostave stanje svojih brojila.

Iz HEP-a ujedno sve kupce, koji su već ranije primili uplatnice za električnu energiju, a iznos rate im je porastao za više od 10 kuna, obavještavaju da će im uputiti nove uplatnice, uz primjenu novih cijena.

Primitkom novih uplatnica, ne vrijede prethodno dostavljene uplatnice, koje se odnose na isto razdoblje, napominju iz HEP Operatora distribucijskog sustava.

Iz Gradske plinare Zagreb pozivaju kućanstva da dostave stanje plinomjera na dan 1. svibnja i to najkasnije do 11. svibnja.

Kupcima koji ne dostave očitanje stanja plinomjera, potrošnja plina do dana promjene cijene plina i nakon promjene cijene plina bit će procijenjena, napominju iz Gradske plinare Zagreb.