ISTARSKI VINARI:

'Sustav ocjenjivanja vina treba unaprijediti'

feravino

feravino

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ugledni vinar Fran Miloš upozorio je da Hrvatska ima jedan od najlošijih modela kontroliranja vina prilikom puštanja na tržište. Iako nema problema s izvozom vina u SAD ili Kanadu, na domaće tržište ne može. Naime, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo po drugi put je njegovo vino Stagnum svrstao u kategoriju vrhunskih vina, no istovremeno je organoleptički ocijenjeno kao neupotrebljivo

Dobitnik prestižne nagrade International Wine Challenge zahtijeva liberalizaciju ocjenjivanja vina, odnosno traži ukidanje organoleptičkog ocjenjivanja, za koje veli da je 'subjektivna i zastarjela metoda koju ne provodi nijedna vinski orijentirana država'.

'Sve te momente koji traže promjenu moramo uvažavati. Mi smo tu na usluzi vinarima, a ne da podilazimo Zavodu', veli predsjednik Vinistre - Udruge vinara i vinogradara Istre, Ivica Matošević. Dodaje, da vino Stagnum Rose 2011. pelješkog vinara Frana Miloša nije probao pa o njemu ne može razgovarati, no slaže se da sustav treba unaprijediti

'Ključno je da vinari određenog područja kažu kakve standarde žele, kao što smo u Istri odredili koje standarde moraju imati malvazije za IQ markicu', smatra Matošević.
Napominje da se slučajevi poput Miloševog vinarima događaju svakodnevno. 'Danas sam čuo da se obaraju neke malvazije jer komisija kaže da organoleptički nisu zadovoljile, ali to je na razini trača i ne bih komentirao nešto što sam negdje čuo', veli Matošević.

Svi mi vinari to katkad doživimo, to je ljudski, no važno je da se taj sustav unaprijedi, mišljenja je, pogotovo što je novac koji hrvatski vinari daju višestruko veći nego drugdje. 'Probajmo analizirati trenutak kojim nismo zadovoljni. Udruga Vinistra nudi partnerstvo, ali ne možemo pristati na gard gdje nas se neće uvažavati', poručuje Matošević.

'I nama se događalo da smo imali problema na Zavodu, da neka vina nisu prolazila kategoriju visokokvalitetnih ili vrhunskih vina. Nažalost, to nije neuobičajeno. Možda njegovo vino nekom u komisiji nije bilo tako dobro kako on misli da je. Ne branim nikog, no, ako su ga odbili, sigurno to nisu namjerno', kaže poznati pulski vinar Bruno Trapan.

U Istri, osim što moraju imati geografsko podrijetlo, kakvoću malvazije, potpuno neovisno o Zavodu, ocjenjuje kompetentna komisija, a samo najbolje dobivaju oznaku Istrian Quality – IQ. Riječ je o sustavu kontrole koji kreće od vinograda, podruma, do konačnog proizvoda. 'To je europski model i dobar pravac da se izdvoje najbolji proizvodi i proizvođači te afirmiraju sebe i regiju', smatra Trapan.

'To su situacije koje se mogu desiti i najboljim proizvođačima. Ne bih nikoga osuđivao. Vino je živo biće i u određenom momentu, naročito kod mladog terana, može davati svojstva nalik na H2S. Meni se dva put desilo da kvalitetno vino na organoleptičkoj analizi nije zadovoljilo, a nakon 15 dana je prošlo s visokom ocjenom', kaže iskusni vinar Franc Arman iz Vižinade kod Poreča.

Kako veli, može se dogoditi da se, na primjer, neka komisija opredijeli da će malvaziji dodijeliti zlatnu medalju, a druga istom vinu dodijeli broncu. 'Svi smo ljudi i imamo različite ukuse. Ne mogu dobiti svi zlatne medalje, a često su razlike među vinima samo u nijansi. No upravo u proizvodnji tih nijansi i jest draž ovog posla', zaključuje Arman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi