DRŽAVNI TAJNIK ŠIROKE RUKE

Supruzi i rođacima dao 3,5 mil. kuna poticaja

31.12.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Srećko Selanac dodijelio je ocu i supruzi milijun, a susjedima i rođacima 3,5 milijuna kuna poticaja

Jutarnji list raspolaže dokumentima o korupciji u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Srećko Selanac, državni tajnik u tom ministarstvu, dodjeljivao je bespovratne državne potpore za ruralni razvoj vlastitoj supruzi i ocu koji s njima živi u zajedničkom kućanstvu, dakle sebi samome. Vlastitoj obitelji tijekom zadnje tri godine, prema dokumentaciji, dodijelio je 1.071.725 kuna bespovratnih državnih potpora, a rođacima i susjedima u Ulici braće Bobetko u selu Crncu 2.620.000 kuna, što je ukupno 3.691.725 kuna.

Do ožujka prošle godine Srećko Selanac bio je na čelu sisačkog HDZ-a, kad je tu stranačku dužnost prepustio Dinku Pintariću. Selanac, inače porijeklom iz Crnca pored Siska, rodnog sela Janka Bobetka, početkom 2004. najprije je imenovan na dužnost pomoćnika poljoprivrede Petra Čobankovića, a potom na dužnost državnog tajnika u tom ministarstvu. Na ministarskoj dužnosti u njegovom resoru smjenjivali su se Pankretić i Čobanković, ali Selančeva je pozicija ostajala neupitna.

Ministar Čobanković još ga je u prošlom mandatu Sanderove vlade imenovao u Povjerenstvo za odabir projekata razvitka seoskog prostora. Riječ je o važnom tijelu koje odabire i ministru preporučuje kome Ministarstvo poljoprivrede treba dodijeliti bespovratna proračunska sredstva za ruralni razvoj, a potom nadzire kako korisnici potpora troše novac, tj. čine li to namjenski.

Četveročlano Povjerenstvo čiji je Selanac član 19. listopada 2007. godine odlučilo je da se 700.0000 kuna bespovratne državne potpore dodijeli Milanu Selancu, rođenom 1936, ocu državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, za izgradnju pogona za proizvodnju džema i marmelade.

Iako je u trenutku kad mu je odobreno 700.000 kuna bespovratnog državnog novca Milan Selanac već bio napunio sedamdeset i jednu godinu, Povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede u kojem je sjedio njegov sin odlučilo je da će baš taj gospodin biti perspektivan proizvođač džema i marmelade. Troši li Selanac stariji dodijeljeni državni novac namjenski i u skladu s projektom, nadzire i kontrolira Povjerenstvo u kojem sjedi njegov sin.

Novinari Jutarnjeg posjetili su ovog tjedna selo Crnac u kojem na adresi Braće Bobetko 33 Milan Selanac ima prijavljeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG). Kao članovi tog OPG-a u registru Županije sisačko-moslavačke navedeni su i njegov sin Srećko Selanac (državni tajnik) te snaha Sanja Selanac. Novinari su željeli provjeriti proizvodi li danas već sedamdesettrogodišnji otac državnog tajnika džemove i marmeladu za koje je dobio bespovratan državni novac. U prizemlju nedovršene kuće trebali bi tek biti pogoni za proizvodnju pekmeza i džema, potom trgovina u kojoj bi turisti namjernici mogli kupiti te proizvode, prostor za goste gdje bi mogli degustirati pekmeze, a na katu apartmani u kojima će prespavati.

Na mjestu gdje bi se trebala nalaziti poljoprivredna zadruga Krnjica, čija je direktorica Sanja Selanac, nalazi se obiteljska kuća, a susjedi tvrde da se mladi bračni par ne bavi poljoprivredom.

'Nema u našem selu nikakve poljoprivredne zadruge. Tu živi jedan mladi bračni par', objasnili su. 'On je zaposlen u JANAF-u, a njegova mlada supruga, koliko znamo, još studira. Ona vam je kći od onog Selanca koji radi u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu.' 'Znači, tu nema nikakve poljoprivredne zadruge?', pitali su u nevjerici novinari. 'Pa mi tu živimo čitav život, znali bismo da je tu zadruga', u čudu odgovaraju susjedi.