SNAŽAN PAD BDP-a

Šukera očekuje vruća jesen i novi rebalans

16.06.2009 u 08:44

Bionic
Reading

'Zbog niza Vladinih obećanja kojima će se dodatno opteretiti porezni obveznici, proizvođačima mlijeka i ratara, sasvim je jasno da Ministarstva financija očekuje dugo toplo ljeto i vruća jesen. Vjerojatan je novi rebalans u kojem bi se, po prvi puta u novijoj povijesti, značajnije morali rezati proračunski rashodi', smatraju PBZ-ovi analitičari

'Podatak da su u prva tri mjeseca proračunski prihodi ostvareni 4,8% manje nego u istom razdoblju prošle godine nije nas posebno iznenadio. Ono što je donijelo određeno iznenađenje podatak je o rastu proračunskih rashoda za čak 10,6% na godišnjoj razini.' stoji u ovotjednoj analizi PBZ-a.

Pad proračunskih prihoda u prva tri mjeseca bio bi i snažniji da prihodi od doprinosa nisu polučili iako minoran ali ipak rast od 1,5% na godišnjoj razini. Naime, nešto više od 95% proračunskih prihoda odnosi se na poreze i doprinose, a s obzirom da su porezni prihodi pali za čak 16,9%, doprinosi su zapravo 'spasili' situaciju.

'Na iznimno lošu gospodarsku situaciju u promatranom razdoblju ukazuje i pad prihoda od PDV-a za gotovo 19% u odnosu na isto razdoblje lani, što ne iznenađuje s obzirom da je promet u trgovini na malo u istom razdoblju zabilježio smanjenje od 14,7% te da je robni uvoz smanjen za gotovo četvrtinu.

Slična kretanja bilježe i trošarine od kojih je ukupno prihodovano čak 19,6% manje na godišnjoj razini. Pad prihoda od trošarina vjerojatno bi bio i veći da tijekom siječnja nije ostvaren iznimno visok prihod od trošarina na duhanske prerađevine uslijed pojačane proizvodnje tijekom prosinca kojom se nastojalo izbjeći poskupljenje cigareta proizašlo iz porasta trošarina. Tako je siječanjski rast prihoda od trošarina već u veljači prešao u pad, što je nastavljeno i u ožujku.' stoji u analizi.

Prema mišljenju PBZ-ove analitičarke Ivane Jović, krajem ovog mjeseca možemo očekivati objavu snažnog pada ukupne gospodarske aktivnosti odnosno BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu, i to prvenstveno u dijelu osobne potrošnje.

Proračunski rashodi u prva dva ovogodišnja mjeseca porasli su za 10,6%, što je prvenstveno posljedica rasta mase plaća, socijalnih naknada te materijalnih rashoda.

Uz pretpostavku da ožujak nije donio drastičnije rezove očekuju da će državna potrošnja unutar obračuna BDP-a za prvi ovogodišnji kvartal po svemu sudeći zadržati pozitivnu stopu rasta.

'Činjenica da će opoziv kolektivnog ugovora i vraćanje plaća proračunskih korisnika na razinu s kraja prošle godine donijeti određeni predah državnoj riznici u drugoj polovici ove godine ipak neće biti dovoljna za značajniju stabilizaciju javnih financija,' navodi se u analizi.

Problemi s naplatom državnih jamstava brodogradilištima intenzivirali su se već početkom ove godine i za očekivati je da će s obzirom na krajnje nepovoljnu gospodarsku situaciju i probleme s likvidnošću sve više korisnika državnih jamstava pokucati na vrata ministra Šukera

'S obzirom na nedavno obećanje Vlade proizvođačima mlijeka da će povećati otkupnu cijenu mlijeka, a što će porezne obveznike prema nekim navodima stajati dodatnih 0,5-1,5 mlrd kuna, te najave nezadovoljnih ratara da će blokadom prometnica tražiti veću otkupnu cijenu pšenice sasvim je jasno da Katančićevu 5 (gdje je sjedište Ministarstva financija) očekuje dugo toplo ljeto i vruća jesen. Vrlo je vjerojatno očekivati novi rebalans u kojem bi se, po prvi puta u novijoj povijesti, značajnije morali rezati proračunski rashodi,' zaključuje PBZ-ova tjedna analiza.