ČVRST STAV

Šuker: Ne razmišljamo o rebalansu proračuna

12.01.2009 u 14:55

Bionic
Reading

Proračun za ovu godinu donesen je prilično kasno i prilikom njegovog donošenja uzeti su u obzir svi relevantni pokazatelji pa se u ovom trenutku ne razmišlja o rebalansu, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker

Odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije za novinare o osobnom identifikacijskom broju (OIB), Šuker je istaknuo i da prva tri mjeseca u godini uobičajeno u smislu proračunskih prihoda ne predstavljaju relevantne veličine temeljem kojih bi se nešto planiralo. Također, dodao je, to je vrijeme kada proračun nema velikih troškova, primjerice velikih kapitalnih izdataka.

Tek kada prođe četiri, pet mjeseci vidjet će se da li je došlo do ikakvih poremećaja i onda će se vidjeti treba li razmišljati o rebalansu. Sada se u Ministarstvu financija više radi na tome kako što bolje prikupljati proračunske prihode, zaključio je Šuker.

Upitan pak da komentira podatke Državnog zavoda za statistiku o padu prometu u trgovini na malo tijekom nekoliko mjeseci 2008. godine, odnosno da li se to osjetilo i na proračunskim prihodima, Šuker je samo podsjetio da su proračunski prihodi u prošloj godini ostvareni na razini od oko 98,2 posto planiranih.

Na pitanje vezano uz slabljenje tečaja kune ministar financija je pak istaknuo kako monetarnu politiku vode Hrvatska narodna banka i guverner Željko Rohatinski, koji u tome imaju punu podršku. Monetarna politika koju vodi HNB usmjerena je ka stabilnosti tečaja kune i Vlada joj u tome pruža punu podršku i ne želim davati nikakve izjave kako ne bi ispalo da se 'petljam' u vođenje monetarne politike, kazao je Šuker.

Komentirao je i prognoze nekih analitičara o mogućem negativnom rastu BDP-a u ovoj godini, rekavši da svatko ima pravo na svoje prognoze, ali da se službene procjene još uvijek kreću na razini od oko 2 postotnog rasta.

Odgovarajući pak na pitanje o pregovorima s poslovnim bankama glede reprograma 4,5 milijarde kuna dugovanja hrvatskih brodogradilišta, ministar financija je rekao da o tome ne može govoriti jer su pregovori još uvijek u tijeku, sve dok se ne vidi što će biti s programom privatizacije brodogradnje, ali da je pozitivno to što ti dugovi još nisu došli na naplatu.