SINDIKATI SPREMNI ZA ŠTRAJK

Šuker je nesposoban, a Kuštrak je bahat!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 28.05.2010 13:49
  • Objavljeno 28.05.2010 u 13:06
ivan šuker

ivan šuker

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

Drvlje i kamenje osuli su danas čelnici sindikata javnih službi na potpredsjednika Vlade Ivana Šukera, ali njihovu kritiku nisu izbjegli ni čelnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Kuštrak ni najjača oporbena stranka SDP

Prema riječima Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, jučerašnji pregovori u Banskim dvorima oko isplate regresa, božićnice i dara za djecu bili su na rubu incidenta.

'S Ivanom Šukerom ne možemo sklopiti niti jedan sporazum jer mu ne vjerujemo. On nam nikad ništa nije ponudio, a kad mi nešto tražimo, tada je to ucjena. Taj čovjek nije sposoban za pregovaranje. On ima samo dva moda. Kad razgovara sa slabim ne daje ništa, kad pregovara s jačim, poput međunarodnih financijskih institucija, tad daje sve. Šuker je prepreka dogovoru!', istaknuo je Ribić na današnjoj konferenciji za novinare.

Izjava Milanke Opačić da je 'SDP uvijek na strani radništva' za sindikaliste je samo prazna floskula jer je ta stranka, smatraju, odavno zaboravila na radne ljude. SDP-ovcima će usta sve više biti puna radnika i njihovih prava, naglasio je Ribić, kako se budu približavali izbori.

'U SDP-u su salonski ljevičari koji njeguju klijentelistički oblik stranačja', rekao je Ribić.

Jedina stranka koja ima perspektivu, prema njegovom mišljenju, jest HSLS na čelu s Darinkom Kosorom, koji je pobrao sindikalne simpatije prijedlogom da se za najviše plaće uvede porezna stopa od 50 posto.

Spomenka Avberšek, čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, poručila je Damiru Kuštraku da se više ne smije kada govori o izmjenama Zakona o radu (ZOR) i sindikatima.

'Kuštrak je bahat! On se nasmijao svim radnicima ove zemlje. Radi se o ozbiljnim stvarima koje se tiču svih zaposlenih u ovoj zemlji', rekla je Avberšek.

Izmjenama članka 262. ZOR-a, istaknula je, nestat će kolektivni ugovori. Vladin prijedlog da se ograniči trajanje stečenih prava na šest mjeseci u slučaju da se u tom vremenu ne ispregovara kolektivni ugovor za nju je neprihvatljiv.

'Taj rok bi bio moguć da s druge strane imamo ozbiljne socijalne partnere, ali to sad nemamo. Poslodavac će nakon što prođe tih šest mjeseci uvesti Pravilnik o radu i radnik je tada za njega nula, tepih za gaženje!', mišljenja je Avberšek.

Osim članka 262, otkrili su sindikalisti, Vlada želi izmijeniti i članak 79. ZOR-a, prema kojem sada poslodavac za otkaz radniku treba tražiti suglasnost od radničkog vijeća ili sindikalnog povjerenika. Izmjenama bi ta suglasnost izgubila na važnosti te bi se otkaz mogao dati brže i jednostavnije.

Budući da je većina kolektivnih ugovora u javnom sektoru, ali i u privatnom istekla, sindikalisti se boje da će se oni stupanjem na snagu izmjena ZOR-a zauvijek ugasiti

'Mi smo spremni na pregovore oko članka 262. i nelogično je da sad prava mogu vrijediti beskonačno kad kolektivni ugovor istekne. Ali problem je što Vlada nije izišla s nikakvim prijedlogom, već to žele prelomiti preko koljena', rekao je Ribić.

O generalnom štrajku je, prema njegovim riječima, još prerano govoriti, ali ako do njega dođe, on će sve učiniti da uspije. Dosadašnji pozivi građanima da izađu na ulicu nisu uspjeli i zbog toga je, naglasio je Ribić, on protiv aktivnosti koje neće dati uvjerljivost sindikatima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec najavio je da će sindikati javnih službi danas uputiti Vladi zahtjev za pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, budući da postojeći istječe 31. srpnja.

Nećemo dopustiti da nam ugovor istekne, a Vlada će morati sjesti s nama za stol milom ili silom, kazao je Mihalinec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi