450 MILIJUNA DOLARA

Šuker: Hrvatska neće trošiti sredstva MMF-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.08.2009 17:26
  • Objavljeno 25.08.2009 u 15:25
Šimonović Šuker

Šimonović Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Hrvatska neće uzeti pomoć MMF-a od 450 milijuna dolara, izjavio je ministar financija Ivan Šuker. Taj novac koji MMF daje za borbu protiv globalne krize u Hrvatskoj će stajati na računu Hrvatske narodne banke

ZAGREB - Novac nećemo trošiti, kaže Šuker, jer možemo normalno financirati svoje potrebe. Ako se Hrvatska ipak odluči potrošiti tolike milijune, platit ćemo kamatu od 0,3 posto.

MMF će svojim članicama za borbu protiv ekonomske krize doznačiti 316 milijardi dolara. Hrvatskoj će od tog iznosa pripasti 450 milijuna, koliko iznosi udjel zemlje u MMF-ovim specijalnim pravima vučenja (SDR).

Do 28. kolovoza, kada je predviđena tzv. alokacija prve rate, svaka bi zemlja trebala donijeti odluku o njenom prihvaćanju.

Naknada za članstvo

'Slijedom primljenih sredstva opće i posebne alokacije SDR-a RepublikaHrvatska neće imati financijsku obvezu plaćanja kamata u slučaju nekorištenja sredstava, već će jedino imati obvezu plaćanja godišnjenaknade za članstvo u Odjelu specijalnih prava vučenja u postotku odzaprimljenog iznosa alokacije (trenutno važeći postotak je 0,00746969posto)', objašnjavaju iz Ministarstva financija. Napominjutakođer kako MMF može donijeti odluku o poništenju alokacije SDR-a ukojem slučaju sve zemlje članice uključujući RH trebajuvratiti zaprimljena sredstva.

Na sastanku G20 u travnju u Londonu dogovoreno je da će na izvlačenje svijeta iz recesije biti ukupno utrošen 1,1 bilijun dolara. U skladu s tim, Odbor direktora MMF-a donio je prije desetak dana odluku o alokaciji SDR-ova koji su namijenjeni za jačanje deviznih rezervi članica. Novac bi prvenstveno trebao biti iskorišten za jačanje vanjske likvidnosti zemlje, primjerice otplatu vanjskog duga ili obranu tečaja.

Ministarstvo financija izvijestilo je da bi odluku koja će omogućiti prihvat sredstava MMF-a trebala donijeti hrvatska Vlada, ali i da se 'u ovom trenutku ne razmišlja o korištenju tih sredstava'. Šuker je dodao da će Vlada, ako bude trebalo, donijeti i posebnu odluku oko korištenja tih sredstava.

Ministarstvo financija priopćilo je da će, s obzirom da je sredstva alokacije SDR-a moguće koristiti i to primarno za platno-bilančne potrebe koje uključuju mogućnost korištenja sredstava za otplatu inozemnog duga države, Vladina odluka sadržavati i odredbu po kojoj će Vlada u eventualnom slučaju platno-bilančne potreba moći donijeti novu odluku o korištenju sredstava alokacije SDR-a.

Ministarstvo u opširnom priopćenju o općoj i posebnoj alokaciji specijalnih prava vučenja MMF-a podsjeća da je, slijedom travanjskog dogovora grupe zemalja G20 u Londonu, Odbor guvernera MMF-a 7. kolovoza prihvatio rezoluciju kojom se odobrava opća alokacija SDR-a u protuvrijednosti 250 milijardi američkih dolara, a koja predstavlja jednu od globalnih antirecesijskih mjera kojom se povećava likvidnost globalnog gospodarskog sustava putem povećanja međunarodnih pričuva svih zemalja članica MMF-a.

Opća alokacija SDR-a, prema Statutu MMF-a, dodjeljuje se zemljama članicama bez načela uvjetovanosti, što implicira da ona nema karakter financijskog aranžmana (kredita). .

Tehnički se, kako se objašnjava, opća alokacija provodi na način da MMF svakoj članici, pa tako i Hrvatskoj, doznači iznos u visini 74,13 posto njezine kvote u MMF-u na njen SDR račun pri MMF-u na dan 28. kolovoza 2009., i time se automatski za taj iznos povećavaju međunarodne pričuve svake zemlje članice. S obzirom na visinu kvote RH, MMF će doznačiti Hrvatskoj iznos od 270.652.208 SDR-a, navodi se u priopćenju.

Uz to, konačnim usvajanjem IV. Izmjene Statuta MMF-a o posebnoj alokaciji SDR-a u kolovozu ove godine, a koja je predložena još 1997. godine, MMF će provesti i posebnu jednokratnu alokaciju SDR-a u ukupnom iznosu od SDR 21,4 milijarde.

Cilj posebne jednokratne alokacije je (bio) izjednačiti zemlje članice u smislu odnosa iznosa alokacije koju je pojedina članica zaprimila i njezine kvote, budući da znatan broj zemalja članica MMF-a nije nikada primio alokaciju SDR-a (posljednju alokaciju MMF je odobrio u razdoblju 1979.-1981., a otprilike petina današnjih članica MMF-a postala je članicom tek nakon 1981. godine).

Temeljem te posebne alokacije Hrvatskoj će se doznačiti dodatnih 32.484.735 SDR-a na dan 9. rujna 2009. godine i ta sredstva će također dopuniti međunarodne pričuve RH, navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi