POSLOVNI REZULTATI

Sudski sporovi otjerali GlaxoSmithKline u gubitak

21.07.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Farmaceutski div GlaxoSmithKline, druga farmaceutska kompanija u svijetu po visini prihoda, izvijestio je u srijedu da je drugo tromjesečje zaključio s gubitkom od 304 milijuna funti (464 milijuna dolara) zbog troškova sudskih sporova u visini 1,57 milijardi funti (2,4 milijarde dolara)

U prvom ovogodišnjem tromjesečju tvrtka je ostvarila dobit od 1,34 milijarde funti.

Prihodi su u razdoblju od travnja do lipnja porasli za četiri posto na 7,025 milijardi funti.

Ako se izuzmu značajni troškovi preustroja, tvrtka je poslovala s dobiti od 130 milijuna funti, u usporedbi s dobiti od 1,57 milijardi funti u istom razdoblju lani.

GSK je prošli tjedan objavio da će rezultati za drugo tromjesečje uključiti trošak sudskih sporova povezanih s lijekom za depresiju Paxilom i lijekom za dijabetes Avandijom, te ostale rezervacije za rješavanje dugotrajnih sudskih sporova.

Prihodi odjela za lijekove ostali su gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto razdoblje lani i iznosili su 5,8 milijardi funti, budući da je pad prodaje u SAD-u za 13 posto amortizirao njezin rast za 17 posto na tržištima u nastajanju, te za devet posto u azijsko-pacifičkoj regiji.

U Europi je zabilježen rast za jedan posto, pri čemu u tvrtki očekuju nastavljeni pritisak na cijene na tom tržištu i njihov mogući pad za tri posto u sljedećih 18 mjeseci.