headhunteri u akciji

Potraga za novim šefom i nadzornicima Agrokora mogla bi stajati 5,8 milijuna kuna

26.01.2018 u 15:08

Bionic
Reading

Izvanredna uprava u Agrokoru bliži se kraju. Ante Ramljak ima još nekoliko mjeseci da pripremi nagodbu kojom će se okončati njegov angažman u spašavanju posrnulog koncerna, a da je nova era na pomolu, najbolje svjedoči činjenica da švicarski lovci na talente već traže novog šefa Agrokora i pet članova Nadzornog odbora

Tko će doista voditi 'novi Agrokor', vjerojatno će odlučiti švicarska agencija za headhunting Egon Zehnder, najbolja europska kompanija za traženje vodećih menadžera. Toj kući Hrvatska nije strana te je ona tražila i novog direktora Podravke nakon što je smijenjen Zvonimir Mršić. 

Posao potrage za novim glavnim izvršnim direktorom (CEO) Agrokora tvrtku će stajati između 200.000 i 300.000 eura, predsjednik NO-a stajat će pak 70.000 eura, za prvog i drugog člana tog tijela dat će po 60.000 eura, a za trećeg i četvrtog po 50.000 eura. Kada se tome pribroje drugi troškovi, ispada da će traženje nove uprave i NO-a koštati između 571.000 i 661.000 eura ili 4,6 milijuna kuna. S PDV-om trošak se penje na 5,8 milijuna kuna

Doznaje se da su se za posao headhuntera prijavile i tri druge agencije: Pedersen&Partners, Korn Ferry i Heidrick Struggles. Sve su ponude dale na procjeni tvrtke PJT Partners, koja je sada savjetnik privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora.

Egon Zehnder odabran je za taj posao jer ima veliko iskustvo u traženju menadžera, vrlo je temeljit i pozna regiju. Kao što je otprije poznato, konačni cilj izvanredne uprave je donošenje nagodbe koja će odrediti budućnost Agrokora i iznjedriti novu vlasničku strukturu. Kako ona naizgled još nije blizu dovršetka, upitali smo konzultante je li još prerano tražiti šefa 'novog Agrokora'. 

Konzultant Andrej Grubišić za tportal je rekao kako će nakon nagodbe kompanijom morati upravljati profesionalna uprava, a kako se za regionalne pojmove radi o velikim kompanijama, može se očekivati da se traže osobe s relevantnim iskustvima.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Takve osobe su sada u radnim odnosima i ako ih planirate zaposliti u Agrokoru od 1. travnja, morate ih početi tražiti već sada kako biste mogli odraditi otkazne rokove', kaže Grubišić.

'Ne čudi me da već traže novu upravu. Bitno je da novi menadžeri znaju u što ulaze, što po meni u ovom času ne mogu znati: čime će upravljati, tko će im dati plaću, iz čega će im se isplatiti bonus. Tu je puno nepoznanica i ozbiljna ekipa Agrokor još vjerojatno smatra egzotikom, a netko tko ima dobru poziciju teško da će je napustiti da recimo vodi Konzum ako ne zna o čemu se radi', poručio je. 

Stručnjak za ljudske resurse dobro upućen u zbivanja u Agrokoru kaže nam kako ni njega ne čudi to što se traže novi šefovi Agrokora jer vjeruje da donošenje nagodbe više nije pod upitnikom i da će razne skupine vjerovnika prije prihvatiti nagodbu nego da koncern ode u stečaj u kojem neće dobiti ništa. 

'Ono što me više intrigira je cijena cijelog procesa jer su tarife headhuntera u pravilu dosta niže. No kako je ovo specifična situacija, sve je moguće', zaključuje naš sugovornik. 

  • +10
Marica Vidaković iz Kraša prije mjesec dana poderala je nacrt plana nagodbe za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL