OTVOREN PUT PREMA NAGODBI

Sud djelomično dao za pravo Francku, ali odbacio ostale žalbe na rješenje o tražbinama

21.05.2018 u 19:23

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud rješenjem je odbacio gotovo svih 87 žalbi podnesenih na rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o utvrđenim i osporenim tražbinama u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom te većinu žalitelja uputio na parnični postupak

Od gotovo 90-ak podnijetih žalbi na rješenje kojim su utvrđene i osporene tražbine, Visoki trgovački sud (VTS) je dijelom prihvatio tek žalbe Francka i tvrtke Berba u dijelu njihovih uvjetnih tražbina, a dijelom je uvažio i žalbe četvero radnika ili bivših radnika Konzuma odnosno Tiska kojima je Trgovački sud najprije priznao a potom odbacio njihove tražbine.

Na više od 150 stranica rješenja VTS pojedinačno analizira i ocjenuje podnijete žalbe, a gotovo sve ih odbija odnosno nalazi ih neosnovanim ili nedopuštenim, obrazlažući najčešće kako je riječ o izvanparničnom postupku u kojem nije moguće raspravljati i izvoditi dokaze o osnovanosti ili neosnovanosti tražbine, već je propisan drugi put pravne zaštite a to je parnični postupak.

"Razlozi navedeni u obrazloženju prvostupanjskog rješenja su djelomično jasni i razumljivi te imaju činjeničnu i pravnu osnovu iz koje jasno proizlazi na temelju kojih dokaza je sud prvog stupnja primijenio procesno i materijalno pravo", obrazlaže VTS, koji ocjenjuje i da je zagrebački Trgovački sud na temelju iznesenih činjenica i predloženih dokaza donio rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama te odlučio i o upućivanju na parnični postupak radi utvrđivanja, odnosno osporavanja tražbine.

S takvim su obrazloženjima uz ostalo odbijene i žalbe koje su na rješenje Trgovačkog suda kojim su utvrđene i osporene tražbine, kao i priznata ili osporena jamstva, uputili primjerice Agram invest, Adris grupa, Sberbank, Knighthead, itd. te su i ti žalitelji uglavnom upućeni da zbog priznatih ili osporenih tražbina ili jamstava pokrenu parnički postupak

  • +9
Visoki trgovački sud donio je rješenje koje će obradovati izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Visoki trgovački sud je djelomično osnovanom našao tek žalbu Francka i utvrdio uvjetnu tražbinu Francka prema Konzumu u iznosu od 337 milijuna kuna odnosno preinačio rješenje Trgovačkog suda kojim je ta tražina bila osporena. 

Pravilan je zaključak Trgovačkog suda da se radi o uvjetnim tražbinama, tražbinama koje još nisu nastale ali mogu nastati pod uvjetom da jamac plati vjerovniku tražbinu. "S obzirom na to da se radi o uvjetnim tražbinama, vjerovnici takvih tražbina nemaju pravo glasa. Oni će pravo glasa imati tek, ako i kada podmire vjerovnikovu tražbina", obrazlaže VTS.

Imajući u vidu da se radi o uvjetnim tražbinama koje još nisu nastale, a koje kao takve nisu predmet ispitivanja, odnosno ne utvrđuju se ili osporavaju, to uvjetna tražbina Francka prema Konzumu u iznosu od 337 milijuna kuna nije mogla biti osporena od strane drugog vjerovnika Feniks Radnička d.o.o., navodi se u obrazloženju, koji je ostali dio žalbe Francka odbio odnosno odbacio.